Árverésen szabadulna a kormány a taszári reptértől

Árverésen szabadulna a kormány a taszári reptértől

Kifutópálya. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetért a kormány a taszári repülőtér kereskedelmi értékesítésével, ezért árverésre bocsátja a területet – derül ki a kedd este publikált Magyar Közlöny-számból.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat szerint a repteret alkotó, különböző helyrajzi számon jegyzett ingatlanokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek kell értékesítenie, méghozzá online aukció formájában. Az állami ingatlanok átadásával a gazdaságfejlesztési minisztert bízták meg, akinek február végéig kell lebonyolítania a műveletet, a terület(ek) új tulajdonosával pedig az árverést követő három hónapon belül köthet szerződést az MNV.

A határozat kapcsán az Index emlékeztet: az állam már korábban is próbált túladni a reptéren. Legutóbb 2021-ben kísérelték meg, akkor úgy tűnt, hogy – versenyeztetés nélkül – az egyedüli ajánlattevő SGF Silu nevű vállalathoz kerülnek a tulajdonjogok. (A Silu volt az a cég, amely a labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest FC-t is megvásárolta volna, ám az az üzlet sem jött össze.)

A honvédelmi tárca még január elsején jelentette be, hogy több mint 4 milliárd forintból, uniós forrást is igénybe véve megtisztítják a taszári légibázis területét. A nagytakarítást elméletileg 2023 végéig kellene befejezniük – kérdés, hogy a munkálatokat mennyiben érinti a reptér időközbeni esetleges eladása.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.