Több milliárdos ÁSZ-büntetés béníthatja meg az ellenzéki pártokat a kampány előtt

Több milliárdos ÁSZ-büntetés béníthatja meg az ellenzéki pártokat a kampány előtt

Márki-Zay Péter és az együttműködő ellenzék programjának bemutatója 2022. március 9-én (Forrás: Egységben Magyarországért/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 3–3,5 milliárdos büntetéstervezetről tájékoztatta az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokat a héten – tudta meg a 24.hu. A portál információját négy ellenzéki vezető is megerősítette.

A 24.hu azt írta, hogy az ÁSZ egy jelentéstervezetet küldött a hat, parlamentbe jutott ellenzéki pártnak. Ebben az szerepel, hogy a számvevőszék vizsgálata szerint megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es kampány során, amennyiben Márki-Zay Péter mozgalma, az MMM fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha ez a mozgalom nem is volt az indulók közt. Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárdra tehető az az összeg, amelyet külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája lesz a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a hat, akkor együttműködő ellenzéki párt (a Jobbik, a Momentum, a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd) milyen arányban fizethetné ki ezt az összeget. A külföldről érkezett támogatás alatt – a 24.hu úgy tudja – az ÁSZ az Action for Democracytól érkezett összeget érti.

Több pártvezető is jelezte a 24.hu-nak, hogy ügyvédek vizsgálják a dokumentumot, amely álláspontjuk szerint zavaros és bizarr egyszerre. A pártoknak 15 napjuk van észrevételeiket megküldeni az ÁSZ-nak, amely aztán a most kiküldött jelentésből akár egy hónap múlva is megállapításra, illetve döntésre juthat. Az ellenzéki szereplők szerint „csoda lenne”, ha ennek a folyamatnak nem egy több milliárdos büntetés lenne a vége. Az esetleges ÁSZ-büntetést vagy befizetik a pártok, vagy levonják tőlük a nekik járó állami támogatásokból. A lényeg, hogy pénzt nem fogunk most egy jó ideig kapni – fogalmazott az egyik pártvezető.