„Jellegtelen elnök lesz” – alkotmányjogászok Sulyok Tamásról

„Jellegtelen elnök lesz” – alkotmányjogászok Sulyok Tamásról

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszédet mond a III. Magyar Jogi Könyvszalon megnyitóján a budapesti Károlyi-Csekonics palotában 2023. október 7-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Always present, never there” (Mindig jelen, sosem ott) – a Margaret Thatcher férjével kapcsolatban emlegetett ironikus mottó tökéletesen igaz lesz Sulyok Tamásra, a Fidesz államfőjelöltjére is – mondják a Magyar Hangnak nyilatkozó alkotmányjogászok.

Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász úgy véli, az Alkotmánybíróságot nyolc éve vezető Sulyok jellegtelen elnök lesz, és Orbán Viktor pont ilyen karaktert szeretne az ország élére: egy idős jogászt, akinek múltjában-jelenében nincs feltűnést keltő momentum. „A miniszterelnök a rendszer stabilitásában érdekelt, ehhez egy olyan elnök kell, akiről nem beszélnek sokat, akinek a hiánya előbb tűnik fel, mint a jelenléte” – fogalmazott Szentpéteri.

Attól sem tart, hogy a Fidesz jelöltje, megválasztása esetén túl sok elfogadott törvényt küldene vissza megfontolásra, esetleg az Alkotmánybíróságnak – ha mégis lesz ilyen, azt Sulyok szerinte Orbánnal egyeztetve fogja megtenni. Nyilatkozónk ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvények „visszadobálása” korántsem fejezi ki egy államfő autonómiáját: egy működő demokráciában az elnök sem gátja, sem motorja a törvényhozásnak, és csak olyan ügyekben hallatja hangját, melyekben megszólalóként a nemzet egészét képviseli.

Hasonlóan vélekedett Lövétei István alkotmányjogász is: mint lapunknak mondta, nem hiszi, hogy Sulyok autonóm államfőként jár majd el – inkább a rendszer alapja lesz, mintsem kerékkötője. Lövétei szerint (az MDF-SZDSZ paktum eredményeként pozícióba lépő) Göncz Árpád és részben Sólyom László volt autonóm, egyéni döntésekre is képes államfő.

Olyan botrányba Sulyok valószínűleg jogi végzettsége és a fokozott éberség miatt sem fog keveredni, mint a pedofil bűnsegédnek adott kegyelembe belebukó Novák Katalin – vélik a megszólalók. Szentpéteri Nagy szerint az elnöki kegyelem kérdése innentől az egyik legalaposabban vizsgált téma lehet a Sándor-palotában, százszor is átvizsgálnak majd minden kérvényt a döntés előtt. Lövétei pedig visszatekintve óriási szakmai hibának látja, hogy Novák Katalin stábja nem (vagy nem eléggé erélyesen) figyelmeztette az államfőt a K. Endrének adott kegyelem politikai kockázataira.

Az ellenzéki pártok ennél jóval harciasabban reagáltak az államfő-jelölt megnevezésére: a Momentum már jelezte, hogy nem vesznek részt „a Fidesz parlamenti cirkuszában, ahol kiválasztják Orbán Viktor következő golyóstollát”. Ehelyett választ szeretnének arra a kérdésre, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre, és bocsánatot kér-e Orbán Viktor a bicskei áldozatoktól. Az MSZP szerint pedig Sulyok az autoriter rendszer további zökkenőmentes működését szolgálja majd. A szocialisták hozzátették: az Ab elnökeként Sulyok felelt azért, hogy nem lehetett népszavazást tartani a Fudan Egyetemről, az akkumulátorgyárakról, és ő volt a felelős az önkormányzatok megsarcolásáért is, amikor szentesítette a gépjárműadó elvételét.