ATV: Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát

ATV: Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát

Fegyir Sándor, amint combjára vetett gépkarabéllyal online előadást tart hallgatóinak a harcok szünetében (Fotó: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A köztársasági elnök kedden aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Fegyir Sándor agrémentjét – értesült az ATV.hu a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból. Fegyir Sándor kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára, márciusban erősítette meg a Hvg.hu-nak, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete. Ehhez az államfő hozzájárulása – befogadó nyilatkozata – szükséges, ez több hónapja várt már az aláírásra.

Az Index korábban arról írt, hogy miután az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem érhető el Novák Katalin számára, ezért nem készült el a befogadó nyilatkozat sem. A Szabad Európa pedig azt fejtette ki, hogy az agrément kiadásának gyorsasága a két ország közötti kapcsolaton múlik – szövetségesek között, illetve amikor egy tapasztalt diplomatajelöltről van szó, egy, legfeljebb két hónap alatt sor kerülhet a lépésre. De vannak olyan országok is, akik nyomásgyakorlásra használhatják ezt a formális lépést. 2018-ban a magyar nagykövet, Íjgyártó István is több hónapot várt a befogadó nyilatkozatra Kijevtől.

Az aláírás után az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a külügyminisztériumba továbbítják miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot. Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános – akkor jelenik meg a Magyar Közlönyben –, ha a nagykövet, Fegyir Sándor már itt lesz és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek.

Fegyir Sándor jelenleg is a fronton van, önkéntesként, tavaly interjúztunk vele, később pedig a Magyar Hang Év embere-díj egyik jelöltje volt.