Augusztus 20.: minden eddiginél komplexebb tűzijátékot ígér a kormány

Augusztus 20.: minden eddiginél komplexebb tűzijátékot ígér a kormány

Tűzijáték Budapesten 2022-ben (Forrás: Magyarország kormánya/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincnégyezer pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón lesz az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján – közölte a rendezvény kommunikációjáért felelős ügynökség kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy a minden eddiginél komplexebb tűzijáték alatt bengáli tüzek borítják be a Dunát, miközben a nemzeti történelem jelentős eseményeit élhetik át a látogatók a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően. A teljes fővárosi Duna-parton élvezhető látványért 34 ezer pirotechnikai effekt felel, amelyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon. A Dunán hét folyami uszályról és 65 pontonról indítják a rakétákat.

Újdonságnak nevezték, hogy a show keretében bengáli tüzek alkotnak úszó virágszőnyeget a vízen, ezen felül lézershow színesíti a műsort a Duna két oldalán, gazdagítva a Lánchíd és az Erzsébet híd látványvilágát. Az idei ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A hét tételből álló tűzijáték-show zenei aláfestéssel kísért látványepizódjait szöveges narráció köti össze, az egyes fejezetekben a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás meséje, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedik meg, továbbá olyan, a magyarság múltját és jelenét meghatározó értékek, mint a hit és a remény. 

A hivatalos közleményből ugyan nem derül ki, de a Párbeszéd korábbi adatkéréséből igen, hogy 1,4 milliárd forintba kerül maga a tűzijáték, és még több mint 10 milliárdba a programsorozat többi eleme. A Párbeszéd politikusa, Jávor Benedek szerint a kormánynak az „idejétmúlt, környezet- és egészségkárosító tűzijáték” helyett találnia kellene más, méltó módot az államalapítás megünneplésére. Érvelése szerint a tűzijáték világszerte megy ki a divatból, ráadásul egészségkárosító hatása is van. 

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke korábban azt javasolta, hogy tűzijáték helyett tüzelőt kellene adni a rászoruló embereknek. – Bár most még kánikula van, de egy felelős kormány már a nyár folyamán gondoskodik az elesettekről, ezért kellene tűzijáték helyett tüzelőre költenie a kormányzatnak – közölte.

Az idei Szent István-napi ünnepséget egyébként még az teszi különlegessé, hogy Budapestre látogat Recep Tayyip Erdogan, a török elnök, aki legutóbb 2019 őszén járt a magyar fővárosban.