Az adósságban úszó kormányhivatal záratta be adósságra hivatkozva az Iványi-féle iskolákat

Az adósságban úszó kormányhivatal záratta be adósságra hivatkozva az Iványi-féle iskolákat

Iványi Gábor és a NAV (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júliusban 424 millió forint adóssága volt annak a budapesti kormányhivatalnak, amelyik a 150 milliós tartozásra hivatkozva bezáratta az Iványi-féle Wesley-iskolákat – írta a Népszava. A Sára Botond főispán által vezetett Budapest Főváros Kormányhivatala arra hivatkozva döntött a 300 hátrányos helyzetű, főként sajátos nevelési igényű gyereket nevelő két oktatási intézmény bezáratásáról, hogy „a fenntartó által felhalmozott jelentős köztartozás, illetve közüzemi díjtartozás veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését.” A két intézményt törölték az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából. Az intézkedés pár nappal a tanévkezdés előtt történt.

Csakhogy a tartozást szankcionáló szervezet maga is úszik az adósságban. A Magyar Államkincstár (MÁK) legutolsó, július adatai szerint ugyanis az ország második legjobban eladósodott kormányhivatala a budapesti, amely 424 millió forinttal tartozott beszállítóinak. Az Iványi Gábor lelkész vezette intézmények bezáratásával kapcsolatban a lap megjegyzi azt is: az állami iskolákat fenntartó tankerületi központok is rendszerint adósságokat görgetnek maguk előtt, különösen az őszi, a téli és a tavaszi időszakban. A MÁK adatai szerint a tankerületi központok lejárt tartozásállománya tavaly novemberben több mint 1,8 milliárd forint volt. A kormány decemberben rezsitámogatást adott a központoknak, így az összeg 26 millió forintra csökkent. Ám januárban és februárban ismét nőni kezdtek a tankerületek adósságai, amelyek márciusra mintegy 3,5 milliárd forintot tettek ki – ekkor ismét kormányzati beavatkozásra volt szükség. Egyes tankerületi központok még a nyári szünetben is tartozásokkal küszködtek, például a Békéscsabai Tankerületi Központnak idén júniusban 119 millió, júliusban már 155 millió forint volt a lejárt adóssága.

Az állam ráadásul úgy kéri számon egyes iskolákon az adósságot, hogy közben szinte minden területen komoly kifizetetlen számlái vannak. A Magyar Államkincstár adatai szerint július végén a költségvetési intézmények lejért adóssága összesen 79,8 milliárd forint volt. A tartozás legnagyobb részét évtizedek óta az állami kórházak halmozzák fel, de a notórius adósok listáján megtalálhatóak a rendőrségek és büntetés végrehajtási intézetek is. Az Iványi-féle budapesti iskolák összes tartozását mintegy 150 millió forintra tették. Iványi Gábor korábban sokszor hangoztatta: azért tartoznak, mert az állam törvénysértő módon megfosztotta egyházukat eredeti státuszától és az azzal járó költségvetési források jó részétől.