Az ajánlás ellenére Janssent kapott Szputnyikra Merkely Béla

Az ajánlás ellenére Janssent kapott Szputnyikra Merkely Béla

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén.
MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SE) rektora, a szívsebész Merkely Béla korábban maga is úgy nyilatkozott, hogy vektorvakcinára nem javasolt vektorvakcinát felvenni, és egyébként ez a hivatalos ajánlás is. Most azt mondta: a Janssent választotta.

Az oltási kedv növeléséről adott interjút az RTL Klub Reggeli című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora – vette észre a 24.hu. Ebben elmondta, hogy ő két Szputnyik oltására megkapta a harmadikat is, Janssent választott – erről azonban korábban azt mondta, hogy nem javasolt. – Az mRNS vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egy dóziusú Janssen), míg az Astra Zenecát vagy Szputnyik V-t kapottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük – mondta akkor. 

Korábban már Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is úgy nyilatkozott: két orvossal történő egyeztetés után Janssen-vakcinát vett fel a két Szputnyik-V után. Elmondása szerint a meg nem nevezett orvosoknak az a véleménye, hogy több mint fél évvel a Szputynik felvétele után már nincsen jentősége annak, hogy vektorvakcinára kapja-e valaki az újabb vektorvakcinát. A szakmai ajánlásról, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ adott ki, és amely szerint vektorvakcina beadása után nem ajánlják harmadik oltásként egy másik vektorvakcina felvételét, úgy nyilatkozott, hogy az csak ajánlás, nem kötelező.

Az immunológusok között konszenzus van arról, hogy a vektorvakcinára adott vektorvakcina nem kellően hatásos, ezért is nem szerepel az ajánlásban. Ezzel a Magyar Hangnak korábban nyilatkozó immunológus professzorok, Duda Ernő és Falus András és több más immunológis is egyetértett  

Mint a 24.hu is felhívta a figyelmet: Janssent adatni az Európai Unióban eddig el nem fogadott vakcinára azért lehet hasznos, mert ezzel így már szabadon lehet utazni külföldre is, míg az mRNS-vakcinákból továbbra is kettő kell ehhez. 

A Semmelweis Egyetem (SE) rektora a nemzetközi gyakorlat és ajánlás szerint vette fel a koronavírus elleni harmadik oltást – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. Felidézték, még a nyáron jelentetett meg szakmai ajánlást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arról, hogy kinek milyen típusú oltóanyagot javasol harmadik vakcinaként. „Minthogy Magyarországon az elsők között kezdték meg beadni a harmadik oltást, azóta rendelkezésre állnak olyan újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások, melyek alapján Merkely Béla – az oltást végző orvosával egyeztetve – felvehette a Janssent a két korábbi Szputnyik oltás után” – írták.

Hozzátették, hogy a rendelkezésre álló nemzetközi adatok és ajánlások alapján adható vektor alapú oltóanyagra azonos adenovírust tartalmazó, vektor alapú vakcina. Az egyetem szerint ezt támasztja alá, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) például engedélyezte a Janssen oltás ismételt beadását, vagy hogy Angliában is engedélyezték a három egymást követő, vektor alapú Astra Zenecával történő oltást, valamint Oroszországban a harmadik Szputnyikkal történő vakcinációt is. „A Semmelweis Egyetem álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben a legfontosabb, hogy mindenki vegye fel az első, második és harmadik oltást” – áll a közleményben.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.