Az eddigi legnagyobb vakcinaszállítmány érkezett meg

Az eddigi legnagyobb vakcinaszállítmány érkezett meg

Kis Lászlóné ápolónõ oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelõben Makón 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az védekezési időszak eddigi legnagyobb vakcinaszállítmánya érkezett meg szombat hajnalban Magyarországra, mégpedig 1,2 millió adagnyi Sinopharm Kínából – jelentette be Szijjártó Péter. Így már összesen 3,3 millió dózis kínai oltóanyagot kapott Magyarország, a szerződés szerint pedig még 1,7 milliónyi adag van hátra.

A külügyminiszter a bejelentéssel együtt arról beszélt, ma már senki sem vitatja, hogy az oltás az egyetlen jó és hatásos válasz a világjárványra. Akik be vannak oltva, biztonságban tudhatják magukat és felelősséggel viseltetnek mások iránt. Így ismét arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát.

Közben Magyarország lett az első európai ország, amely elérte, hogy van bőven oltóanyag. A mostani szállítmány – Szijjártó Péter szavai szerint – lehetővé teszi, hogy a következő mérföldkő, vagyis az ötmillió beoltott felé tegyünk egy hatalmas lépést. Ez egyúttal közelebb visz ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normalitás talajára.

Pénteken derült ki, hogy megadta a vészhelyzeti engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm oltóanyagának. Az engedély azt jelenti, hogy egy adott oltóanyag hatékony és biztonságos, a szakértői munkacsoport 18 év felettieknek ajánlja, két dózisban. A WHO engedélye ellenére a Sinopharm esetében továbbra sincs elég bizonyíték, mennyire hatásos a 60 év feletti korosztályban. A szervezet munkacsoportja (SAGE) a héten tette közzé állásfoglalását az oltóanyagról, miután áttanulmányozta a vakcináról rendelkezésre álló nyilvános adatokat. Eszerint a kínai vakcina hatásosan véd a Covid-19 ellen, de a szervezetnél nincsenek meggyőződve arról, hogy a 60 év feletti idősek és a társbetegségben szenvedők esetében is jó védelem alakulna ki az oltással.