„Az egész Fidesz nevében mélységesen bocsánatot kérek!” – üzenték Karsai Dánielnek

„Az egész Fidesz nevében mélységesen bocsánatot kérek!” – üzenték Karsai Dánielnek

Karsai Dániel a parlamentben (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Minden támogatás nagyon jólesik. De természetesen vannak köztük különlegesek. Nemrégiben kaptam egy ilyet, amit most a küldője engedélyével anonimizálva közzéteszek. A levél szerzője egy magánszemély, aki a Fideszben valaki – számolt be róla a méltó halál jogáért küzdő Karsai Dániel közösségi oldalán szombaton. Az ügyvéd egy ALS nevű gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy az ilyen helyzetekben az érintetteknek „legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét”. A héten nemcsak Strasbourgban hallgatták meg, de a Momentum meghívására a magyar parlamentben is járt, ahol a fideszes Kósa Lajost leszámítva egyetlen kormánypárti képviselő sem állt szóba vele.

A Karsai által most megosztott levélben az olvasható, annak írója a Fidesz egyik alapszervezetének tagja és évek óta eutanázia-párti. – Egy országgyűlési képviselőt, …-t megkérdeztem, hogy hallott-e a Fidesz-frakción belül arról, hogy van-e esetleg szándék a jelenlegi szabályozás módosítására? Válasza lesújtó volt, azt mondta, hogy nem, ez egyáltalán nem téma a frakcióban – fejtette ki. A levélíró arra is kitért, Karsai „megrendítő strasbourgi felszólalásánál is szomorúbb volt látni, ahogy a kormánypárti képviselők szó nélkül elmentek Ön mellett a parlamentben, ezért az egész Fidesz nevében mélységesen bocsánatot kérek!”. Azzal folytatta, Karsai és ő nem állnak egy oldalon politikailag, „de én egy olyan és csak olyan országban szeretnék élni, ahol egy kormánykritikus ügyvédnek is joga és lehetősége van a méltóságteljes élethez és halálhoz”. – Ha nem sértem meg vele, csináltattam egy pólót az Ön arcképével és az „élet jog és nem kényszer” feliratot irattam rá. Ezt fideszes rendezvényeken, gyűléseken, polgári esteken is fel fogom venni. Ennél többet nem tehetek sajnos, ez is már határesetnek számít a Fideszben. Itt az ember nagyon könnyen elveszítheti a megélhetését, ha elvi alapon kiáll valakiért, valamiért, ami nem illeszkedik a Fidesz pártlogikájába. Ennyit viszont megteszek, mert meg kell tenni – zárta sorait.

Karsai úgy kommentálta a levelet: ez a támogatása „talán a legbátrabb levél, amit mostanában olvastam. Nagyon szép kiállás az ügyünk mellett, egyben kissé szomorú helyzetjelentés hazánkról”. – Az alábbiakban található sorokat olvasva kicsit melankolikus érzés fogott el az „itt élned, halnod kell” kötelezettségemre gondolva. De mindent meg fogok tenni, hogy méltósággal sikerüljön. Isten engem úgy segéljen – tette hozzá az ügyvéd. 

Címkék: Karsai Dániel