Az ellenzék közös videóban emlékezik 1956-ra

Az ellenzék közös videóban emlékezik 1956-ra

Az ellenzék közös videóban emlékezett 1956-ra (Forrás: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki pártok vezetői egy bő háromperces közös videón emlékeztek meg 1956 hőseiről. A forradalom és szabadságharc legfontosabb helyszínein, illetve az '56-os áldozatok szobrai előtt felvett videóban elhangzottak szerint az ellenzéki vezetők hiányolják, illetve számonkérik Orbán Viktoron 1956 céljainak megvalósulását.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke arról beszélt, jöhetett valaki jobbról vagy balról, de abban egyetértés volt, hogy az elnyomásnak és kizsákmányolásnak véget kell vetni. A párbeszédes Szabó Tímea szerint a haladás nem szólhat arról, hogy a régi urak helyébe újak lépnek, miközben milliókat hagynak az út szélén.

https://www.facebook.com/187301974635606/videos/672185257008607

– Ha megnézzük 1956 követelését, akkor mit látunk? Új nemzetgyűlést, tisztességes sztrájkjogot, sajtó- és véleményszabadságot, megszabadulást a szovjet-orosz befolyástól és Európához tartozást. Na, látják, ez ennek a rezsimnek, Orbán rezsimjének a szégyene, hogy mindezek a követelések ma is érvényesek – mondja a videóban a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, akinek regnálása alatt 2006. október 23-án komoly utcai összecsapások voltak Budapest utcáin.

Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan szerint új hűbéri rendszer van kialakulóban; a dolgozók kiszolgáltatottak, jogfosztottak. „Már akkor sem kértünk, és a mai napon sem kérünk a keleti típusú elnyomásból. Pedig ma, ha körbenézünk, és megnézzük a hatalmasok magatartását, azt látjuk, hogy putyini Oroszországokkal kokettálnak, és az a példa. Pedig '56-ban a nagyszüleim nemzedékének kevés dolog volt annyira egyértelmű, minthogy Magyarországnak nyugati típusú polgári demokráciában van a helye” – mondja a közös videóban Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Közben egyébként délelőtt megtartották az egyetlen „nyilvános” '56-os állami rendezvényt: a nemzeti lobogót katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében vonták fel az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke középen, míg jobbra Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség főparancsnoka a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján 2020. október 23-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. „A koronavírus-járvány miatt idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje elmarad” – emlékeztet az MTI is. A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak lesznek láthatók. November 4-éig megtekinthető az "Emlékképek 1956 - Városi kiállítás". Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

Orbán Viktor miniszterelnök – egy, a hivatalos Facebook-oldalára feltöltött 55 másodperces videó tanulsága szerint – a Corvin közben emlékezett 1956 hőseire.