Az ellenzék részleteket vár az ukrajnai helyzetről

Az ellenzék részleteket vár az ukrajnai helyzetről

Vlagyimir Putyin videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület a Kremlben 2022. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban szeretne hivatalos információkat kapni az ellenzék, ezért a honvédelmi és rendészeti bizottság pénteki ülésének napirendjére felvennék ezt a témát. Arra hivatkoznak, hogy a kialakult helyzetben jogos elvárás, hogy bizottság tagjai ne a sajtóból értesüljenek a szomszédos országban zajló háborús eseményekről, hanem hivatalos tájékoztatást kapjanak a honvédelmi minisztertől.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este videóüzenetben jelentette be az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok Moszkva általi elismerését. Ezután az orosz fegyveres erőket felhatalmazta, hogy „biztosítsák a békefenntartást” a Moszkva által Ukrajnától függetlennek elismert területeken. Nem sokkal később nagy létszámú hadoszlop indult el Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába. Szemtanúk szerint a harckocsikból, egyéb páncélozott járművekből és katonákból álló oszlop Donyeck központján kijevi idő szerint este tíz óra körül haladt át. A donyeckiek azt mondták, hogy az elmúlt nyolc év alatt nem láttak ennyi katonát a város utcáin. A szemtanúk elbeszéléseiből nem derült ki, hogy a szakadár erőkhöz tartozó vagy Oroszországból frissen érkezett páncélosokat láttak.

Ellenzéki politikusok – Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció), Lukács László György (Jobbik), Harangozó Tamás (MSZP) – a helyzetet úgy értelmezték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este alighogy elismerte a két szakadár kelet-ukrajnai régiót független országként, máris elrendelte az orosz katonák bevonulását a nemzetközi közösség által el nem ismert „Luhanszki” és „Donyecki Népköztársaságba”. Mindezt „békefenntartó” művelet címén, mellyel Oroszország megsérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását.