Az első félévben húsz százalékkal több eső esett a szokásosnál

Az első félévben húsz százalékkal több eső esett a szokásosnál

Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2023. június 23-án este (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyjából húsz százalékkal több csapadék hullott az idei év első felében országos átlagban a szokásosnál – közölte Facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez csaknem duplája a tavalyi aszályos év első hat hónapjában mért adatoknak. 

Egészen konkrétan a hegyvidékek mellett a Dél-Dunántúlon nagy területen meghaladta a hathavi csapadék a 400 millimétert, a legcsapadékosabb Kékestetőn pedig már a 700 millimétert is elérte az idei év csapadékösszege. Az ország legszárazabb része a Dél-Alföld, ahol jellemzően 200 és 250 milliméter közötti csapadék esett eddig 2023-ban.

A meteorológiai szolgálat azt is közölte, hogy a június középhőmérséklete országos átlagban 19,8 Celsius fok volt, ami megegyezik az 1991–2020-as átlaggal. A csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 76,7 milliméter volt, ami szintén átlagosnak tekinthető. A csapadék többnyire záporokból, zivatarokból hullott, több napon is voltak felhőszakadások, így országon belül jelentős különbségek alakultak ki, akár kis területen belül is. Például Törökszentmiklóson 197 milliméter volt a havi csapadék, míg a nagyjából 10 kilométerre délre levő Kétpón csak 34 milliméter esett a hónapban. A legcsapadékosabb terület a májushoz hasonlóan júniusban is a Mátra volt, ahol 200 milliméter feletti havi csapadékot is mértek, míg a szárazabb Dél-Alföldön eközben többfelé 40 milliméter alatt maradt a júniusi csapadékösszeg.