Az EMMI nem tudja, mennyire érezték meg a kórházak a hajléktalanrendeletet

Az EMMI nem tudja, mennyire érezték meg a kórházak a hajléktalanrendeletet

Hajléktalan Budapesten (Forrás: Pixabay/krasznaivmagdolna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár már másfél hónap eltelt a köznyelvben hajléktalanrendeletnek nevezett új szabályozás október 15-i életbe lépése óta, a kórházakat fenntartó minisztérium mégsem tudja megmondani, hogy mekkora plusz terhet rótt ez az egészségügyi intézményekre.

Lapunk már hetekkel ezelőtt beszámolt róla, hogy fővárosi kórházakban dolgozó szakemberek szerint volt, ahol jelentősen megemelkedett a bekerült hajlék nélküliek száma, hiszen a rendőri intézkedéskor megvan az a lehetőségük is, hogy a hajléktalanszálló, illetve a fogda helyett a kórházat válasszák, amennyiben van bármilyen egészségügyi problémájuk.

A Magyar Hang eddig hiába kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), illetve az Állami Egészségügyi Ellátó Központot konkrét számokért, vagy tapasztalatokért, még válaszra sem méltattak minket. Ám nemcsak lapunk, még a Jobbik országgyűlési képviselője sem kapott érdemi információkat a témában, amikor írásbeli kérdést tett fel Kásler Miklós miniszternek. Lukács László György arra várt volna választ, hogy mennyivel emelkedett meg a betegforgalom október 15-e óta, illetve tervezi-e a kormány, hogy a törvényi változások miatti többletköltségeket megtéríti az érintett intézményeknek.

A politikussal azonban csak annyit közöltek, hogy az egészségügyi ellátórendszer felkészült „az októberi változásokkal összefüggően bekövetkező változások kezelésére”. Itt említették, hogy az Országos Mentőszolgálat elindította a „Gondoskodó Csoport” elnevezésű, kifejezetten hajléktalanok ellátására szakosodott speciális mentőegységét, három mentőautóval, 24 órában. Konkrétumokról azonban nem tájékoztatták, mert az EMMI államtitkárának válasza szerint az új helyzettel kapcsolatos tapasztalatok felmérése, monitorozása még folyamatban van, így arról csak később tudnak beszámolni.

A kórházak is megérzik a hajléktalanrendeletet - Magyar Hang

Számos fővárosi kórháznak is igen nagy plusz terhet okoz a köznyelvben csak hajléktalanrendeletként nevezett szabályozás - erről beszélt a Magyar Hangnak több egészségügyi dolgozó is.

Lapunk értesülései szerint egyébként az elmúlt hetekben már csökkent a kórházakba a hajléktalanrendelet végrehajtása miatt bekerült emberek száma. Várhatóan azonban hamarosan ismét több fedél nélküli ellátására kell készülniük, ez már nem a sokat bírált szabályozás miatt, hanem a hideg beköszöntével.