Az Erdogan-bábu stockholmi fellógatásán háborog Szijjártó Péter

Az Erdogan-bábu stockholmi fellógatásán háborog Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mahmut Özer török oktatási miniszter (b) közös sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 13-án. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken élesen elítélte, hogy kurd tüntetők előző nap Stockholmban fellógattak a lábánál fogva egy Recep Tayyip Erdogan török elnököt ábrázoló bábut – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárcavezető a Mahmut Özert török oktatási miniszterrel közösen tartott budapesti sajtóértekezletén szégyenteljesnek és gusztustalannak nevezte a történteket, amelyek ellen a lehető leghatározottabban fel kell szólalni.

Aláhúzta: felháborítóak az ilyen esetek, akárki felakasztásával viccelődni, arra hivatkozni nyilvánvalóan elfogadhatatlan, arról már nem is beszélve, hogy egy ilyen cselekedet nem csak Törökország elnökével, hanem a török néppel szemben is nagyon komoly tiszteletlenség.

„Ezért azt hiszem, hogy jogos az az elvárás, hogy az önmaga erkölcsi színvonalára oly büszke Európai Unióban ilyen cselekedetek ne történhessenek” – fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország azt várja a helyi hatóságoktól, hogy derítsék fel a tetteseket.

Az ügy előzménye, hogy csütörtökön kurd tüntetők Stockholmban lábbal felfelé felakasztottak egy, a török elnököt formázó bábut. Ulf Kristersson svéd kormányfő „rendkívül súlyosnak” minősítette a történteket, és azt mondta, hogy Stockholm NATO-csatlakozása elleni szabotázsakcióról van szó, amely az ország biztonságát is veszélyezteti.

Az ügy hatására a török külügyminisztérium bekérette Staffan Herrström ankarai svéd nagykövetet. Recep Tayyip Erdogan ügyvédje, Huseyin Aydin pedig Twitteren megerősítette, hogy az ankarai főügyészséggel közösen büntetőfeljelentést tettek az elkövetők ellen. 

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő „gusztustalannak és ocsmánynak” minősítette a bábuakasztást. Twitter-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy Svédországnak lépéseket kell tennie az ügyben, különben nem számíthat előrelépésre a NATO-tagsággal kapcsolatban. Mustafa Sentop, a török parlament elnöke pedig bejelentette, hogy törli a svéd házelnök jövő héten esedékes ankarai látogatását.