Az Európai Bizottság is kéri: használjanak a tagállamok gyorsteszteket

Az Európai Bizottság is kéri: használjanak a tagállamok gyorsteszteket

Az Egy nap a háttérkórházban című dokumentumfilm egyik jelenete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság arra kérte az európai uniós tagországokat szerdán, hogy a tél közeledtével általánosítsák az antigénalapú gyorstesztek alkalmazását – írja az MTI. Korábban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester jelentette be: a főváros vásárol 100 ezer antigén alapú tesztet, amelyek felét a kerületek rendelkezésére bocsát kérve, hogy ebből az állam helyett is teszteljék a pedagógusokat. Ekkor a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ jelezte: „óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan”, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem.

Ám állásfoglalásuk ellenére is Orbán Viktor egy nappal később azt jelentette be: a kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvodai és bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, „akkor is ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad”. Ekkor Karácsony meg is jegyezte, a kormány olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még „lehülyézték” a Fővárosi Önkormányzatot.

100 millió eurót adnak a gyorstesztekre

Ami a brüsszeli végrehajtó testületet illeti, szerdán elfogadott, nem kötelező jellegű ajánlásaiban azt szorgalmazta, hogy a tagállamok az RT-PCR-vizsgálatokon felül antigénalapú gyorsteszteket is végezzenek a vírus terjedésének megfékezése, a fertőzések kimutatása, karanténintézkedések rövidülése és a határokon átnyúló utazások megkönnyítése érdekében.

A bizottság szerint olyan helyzetekben kell a gyorsteszteket alkalmazni, amikor nem áll elegendő mennyiségű PCR-teszt rendelkezésre, de gyors diagnózisra van szükség a járvány kezeléséhez, továbbá magas kockázatú csoportok és helyszínek rendszeres ellenőrzése érdekében.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ elemzése alapján kibocsátott ajánlások nyomatékosan ösztönzik az EU-tagállamokat arra, hogy kölcsönösen ismerjék el a más tagállamok területén működő, engedéllyel rendelkező vizsgálati létesítményekben elvégzett antigén gyorstesztek eredményét, mivel ez elősegítené az emberek szabad mozgását és a belső piac zökkenőmentes működését.

A bizottság közölte, hogy 100 millió eurót szán gyors antigéntesztek megvásárlására és azok kiszállítására a tagállamokba. Emellett további 35,5 millió eurót biztosít a szükséghelyzetekben anyagi támogatást nyújtó forrásokból annak érdekében, hogy EU-szerte támogassa a koronavírus-tesztelési kapacitások bővítését.