Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez fordultak a tanárok helyzete miatt

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez fordultak a tanárok helyzete miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös levélben tájékoztatta a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről az Európai Szakszervezeti Szövetséget (ETUC, ESZSZ) a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – írták keddi közleményükben. Hozzátették, a két legnagyobb hazai érdekvédelmi konföderáció ezzel is segíti a pedagógusok küzdelmét.

A 45 millió tagot képviselő ESZSZ-nek írt közös levél célja, hogy Európa figyelmét is felhívja a magyar pedagógusok helyzetére, valamint a kormány általuk felháborítónak tartott reakciójára. A MASZSZ és a SZEF elnöke írásában részletesen tájékoztatta a 39 európai ország 89 tagszervezetét a kormány tanárok ellen folytatott hadjáratáról, és a legutóbb született rendeletről, a „rendkívüli felmondás vérlázító módosításáról is”.

Levelükben leírták: a kormány zsarolja, megfélemlíti az akár csak egyszer is tüntető vagy polgári engedetlenségi mozgalomban résztvevő tanárokat. A nemzetközi szervezet nyilvánosan elítél minden olyan kormányzati intézkedést, amely a kollektív fellépés elnyomására születik – magyarázta Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke szerint a magyar kormány éppen ilyen rendeletet hozott.

Az elnök nem titkolta: azt remélik, hogy az ESZSZ a 39 csatlakozott ország nevében ezúttal is nemzetközi sajtóközleményben fogja elítélni a magyar kormány gyakorlatát, a pedagógusok megfélemlítését, tiltakozó akciójuk letörését.

Mint arról korábban beszámoltunk, még ebben a hónapban folytatódik a tanári érdekképviseletek tiltakozása. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bejelentette, hogy január 23-tól hét napig tartó országos sztrájknapokat hirdetnek. Emellett az Egységes Diákfront is megmozdulást szervez, január 31-re szerveznek ülősztrájkot.