Az írni-olvasni tudáshoz kötné a választójogot a Mi Hazánk

Az írni-olvasni tudáshoz kötné a választójogot a Mi Hazánk

Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője előterjesztőként szólal fel az önkormányzati választási rendszer módosítását célzó törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2023. november 30-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az írni-olvasni tudás meglétéhez kötné a választójogot a Mi Hazánk – jelentette be az MTI beszámolója szerint a párt alelnöke hétfőn Budapesten. Novák Előd elmondása szerint erre azért is szükség van, mert „a választási csalásokat elkövető pártok elsősorban az írni-olvasni nem tudók szavazatait tudják a legkönnyebben megvásárolni”. Ez a probléma – szavai szerint – elsősorban a magyarországi cigányságot érintheti, ugyanakkor leszögezte, hogy nem céljuk bárkit is etnikai alapon kizárni a választásból.

Az ellenzéki párt fellépne a szavazatvásárlások, illetve az esetleges láncszavazások megszüntetése érdekében is, javaslatcsomagjuk további pontjai a választók szervezett szállításának lehetőségét akadályoznák meg és azt is elérnék, hogy jelölt se lehessen az, aki más ország állampolgárságával is rendelkezik. A Mi Hazánk szerint emellett újra életbe kellene léptetni a képviselők visszahívhatóságának lehetőségét és el kellene törölni a képviselői mentelmi jogot. Kezdeményezik a köztársasági elnök közvetlen megválasztását, minden pártot program írására köteleznének, a miniszterelnök-jelölteket pedig vitára. Kezdeményezik azt is, hogy a médiatanácsban egyenlő számban legyenek jelen kormánypárti és ellenzéki delegáltak, vagy akár civilek is.

A Mi Hazánk a közelmúltban már benyújtott ugyancsak a választásokat érintő javaslatcsomagot, azt a kormánypárti képviselők a bizottsági szinten átengedték, vagyis a parlament plenáris ülése elé kerülhetett. Ebben többek között azt kezdeményezték, hogy a fővárosban újra legyen listás szavazás és a Fővárosi Közgyűlés tagjai ne a kerületi polgármesterek legyenek, hanem a pártlistákról bejutó politikusok. Elemzők korábban a Magyar Hangnak arról beszéltek, hogy ennek köszönhetően akár a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak is lehetnének képviselői, ez pedig gyengítheti az ellenzéki egységet.