Az LMP nekiment a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárnak

Az LMP nekiment a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárnak

Keresztes László Lóránt, az LMP vezérszónoka felszólal a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, és a részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP önfeladásnak tartja, hogy a kormányzat akkumulátorgyártó nagyhatalommá tenné az országot. Ahogy más településeké sem, úgy Debrecen víz- és természeti kincsei sem áldozhatók fel a kínai befektetők érdekében – jelentette ki keddi online sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta: az akkugyártó üzemeknek hatalmas a víz- és energiaszükséglete, emellett jelentős infrastruktúra-fejlesztést igényelnek, amelyet az adófizetőknek kell állniuk.

A politikus idézte Palkovics László korábbi technológiai minisztert, aki szerint az ilyen üzem „minden, csak nem környezetbarát”. A gyártás jelentős zajterheléssel jár, a dolgozók és a termékek szállítása pedig az úthálózatra ró nagy terhet – sorolta a problémákat Keresztes László Lóránt.

Szólt arról is, hogy az ilyen gyárakban nincs garancia a keletkező szennyvíz megtisztítására, és az üzemek jellemzően nem a környék munkavállalóit alkalmazzák, hanem idegen munkaerőt.

A kormány ráadásul a helyiek véleményének meghallgatása nélkül kezd bele az akkumulátorgyárak létesítésébe, ahogy tette ezt Debrecenben is, pedig egy ilyen horderejű döntés nem hozható meg a helyiek akaratával szemben – mondta az LMP-s képviselő.

Hozzátette, a kormányban nem bízhatnak a debreceniek sem, hiszen ahogy Gödön is látszott: ha a kabinet különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a gyárat, akkor a helyi közösségnek még az adóbevételeiről is le kell mondania.

Mint lapunk is beszámolt róla, parázs hangulatban folyt a hétfő esti közmeghallgatás a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárról. A kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) beruházása miatt összehívott fórumon több százan vettek részt. Amikor a gyár magyar képviselője próbálta bemutatni a céget, a hallgatóság egy része perceken keresztül kiabált, pfujolt, és különböző módokon belefojtotta a szót. Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester próbálta lenyugtatni a kedélyeket, kevés sikerrel.

A botrányba fulladt debreceni közmeghallgatásról szóló részletes beszámolónkat és videónkat ITT találhatja.