Az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését kéri a legfőbb ügyész

Az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését kéri a legfőbb ügyész

Tóth Csaba (Képernyőfelvétel: Tóth Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MSZP-s Horváth Csaba ügyében zajló nyomozás részeként párttársa, a parlamentben ülő Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész – ezt az ügyészég közölte pénteken.

Polt Péter legfőbb ügyész a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – ez olvasható az ügyészi közleményben. Mint írták, a folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Büntetőeljárást csak ezután tudnak vele szemben lefolytatni.

Horváth Csabánál szerdán reggel jelentek meg ugyanezen ügy miatt a nyomozók, házkutatást tartottak nála, a polgármesteri hivatalban, végül pedig gyanúsítottként hallgatták ki. Zugló polgármester később azt állította, hogy nem is érti pontosan, mivel gyanúsítják, az egész ügyet egy kusturicás abszurdnak nevezte.

A nyilvánosságban az ügyről korábban már beszélő Hadházy Ákos lapunk megkeresésére korábban azt mondta, hogy információi szerint rendkívül szerteágazó ügyben folytat nyomozást a főügyészség, amelynek egyik mellékszála érhetett el Zugló polgármesteréig. – Horváth meggyanúsítása csak a jéghegy csúcsa, a felszín alatt ott van az egész Fidesz rendszere – hangsúlyozta akkor.

Tóth Csaba Zugló országgyűlési képviselője, ebben a ciklusban azonban biztosan elköszön ettől a pozíciójától. Az ellenzéki előválasztáson ugyan bár elindult, versenybe szállt vele Hadházy Ákos. A politikus több ügyet is nyilvánosságra hozott róla, így végül az MSZP-s képviselő visszalépett. Egyébként az előválasztáson ennek ellenére lehetett szavazni rá, de Hadházy Ákos fölényes győzelmet aratott.