Diákok tüntettek az MTVA előtt, hogy végre az oktatás problémáiról is lehessen beszélni a köztévében

Diákok tüntettek az MTVA előtt, hogy végre az oktatás problémáiról is lehessen beszélni a köztévében

Az Egységes Diákfront demonstrációjának résztvevői vonulnak fáklyákkal a Flórián térről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza elé 2022. december 9-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy ezren tüntettek péntek este a közmédia Kunigunda utcai székháza előtt. A zuhogó esőben tiltakozó diákok az oktatásügyért, a kirúgott pedagógusokért és tanáraik megbecsüléséért indultak el este fél hatkor a Flórián térről, és onnan vonultak az MTVA székháza elé. Követeléseik persze nem találtak meghallgatásra, a színpadon mindenesetre szétvertek egy televíziós készüléket. Az esemény még nyolc óra előtt véget ért, de a diákok megígérték: „Folytatjuk!”

A Hvg.hu tudósítója szerint péntek este fél 6 körül nagyjából 200 fős tömeg gyűlt össze a szakadó esőben a Flórián térnél. A szervezők fáklyákat osztogattak, többnyire diákok voltak jelen, több rendőrautó biztosította a helyszínt.

Néhány perccel hat óra után „Nincs tanár, nincs jövő!” rigmussal elindult a tömeg a Kunigunda útjára, az MTVA-hoz. Az út körülbelül két kilométer volt a székházig, csak éppen szakadó esőben kellett vonulni. Eleinte néhány százan lehettek, idővel 1-2 ezresre duzzadt a létszám – írta a Telex közvetítésében. A diákok által tartott transzparenseken olyan szövegek voltak olvashatók, hogy „Tanulnék, de már nincs kitől!” vagy „Belehalok, milyen szabad ország ez?”

„A csend nem rend! Gyertek velünk!" – kiabálták a tüntetők a nézelődőknek. 

Este hét óra előtt néhány perccel a tömeg eleje megérkezett az MTVA-hoz, a főépület előtt néhány százan várakoztak a megérkezőkre. Az út közepére egy színpadot is felállítottak. Időközben sokan csatlakoztak a vonulókhoz, egyes becslések szerint több ezren lehettek.

A tüntetőket az MTVA székházánál egy videókapcsolás fogadta: debreceni tüntetőket mutattak, akik szintén az oktatás ügye miatt mentek utcára.

Egy diák volt az első felszólaló, aki beszédében azt mondta: szerinte a hatalom el akarja őket hallgattatni, ennek egyik szimbóluma az MTVA székháza, amely egy hazugsággyár. Szerinte a közmédiának az ország legfontosabb ügyéről is be kellene számolnia, ami nem más, mint az oktatás. „Miért nem jár mindenkinek egyenlően a minőségi oktatás?” – tette fel a költői kérdést.

– Azért jöttünk ide, hogy bemehessünk a köztévébe, és elmondhassuk milyen borzasztóan rossz helyzetben van az oktatás – mondta egy újabb diák a színpadról. Erre a tömeg ütemes „Engedj be, engedj be!” skandálásba kezdett. Ezután a diákok a színpadon kalapáccsal betörtek egy tévét, miközben az MTVA működését szidták, majd ledobták az emelvényről.

Több felszólaló után a tüntetők megismételték azt, amit november 18-án a Clark Ádám téren egyszer már megtettek: befogott szájjal álltak, egyperces néma csendben, ezzel fejezték ki, hogy a közmédia „némán, gyáván hallgat” a diákok tüntetéseiről.

Az esemény vége elé a szervezők is felmentek a színpadra és felcsendült a tiltakozások himnusza, a „Mi vagyunk a Grund!”. 

Végül a budapesti Szent István Gimnáziumban tanuló Mihalics Lili – a Diákok a Tanárokért csoport tagja – megígérte, hogy folytatni fogják, erre bizonyíték, hogy több mint egy hete virrasztanak mínusz fokokban a Belügyminisztérium előtt.

„Folytatjuk, folytatjuk!” – skandálta a tömeg, majd elénekelték együtt a Himnuszt. Ezután bejelentették a tüntetés végét és megköszönték mindenkinek, hogy a zord időjárás ellenére eljöttek.  

December 9-re az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom azért hirdetett vonulásos tüntetést az MTVA székháza elé, mivel egy hónapja ultimátumot adtak a köztévének: eszerint ők is meg akarnak szólalni az elmúlt időszak sorozatos kiállásairól, ha pedig ezt a kérésüket nem teljesítik, akkor utcára vonulnak. Mivel választ azóta se kaptak, eldöntötték, hogy pénteken az MTVA Kunigunda utcai épülete előtt tüntetnek. Ígéretük szerint a mostani demonstrációt a jövőben további megmozdulások fogják követni, egészen addig, ameddig a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról.

Hetek óta tart a tanárok és diákok által szervezett tiltakozássorozat, amelynek új lendületet adott, hogy a hatalom már 13 tanárt bocsátott el polgári engedetlenségért. Csütörtökön országos pedagógussztrájk volt, ami után több iskola is bejelentette, hogy nem függesztik fel a munkabeszüntetést. Így a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 46 tanára nyolcnapos sztrájkot hirdetett, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban pedig mindennap csak az első három órát tartják meg jövő héten.

Legutóbb egyébként november elején tartottak tüntetést az MTVA előtt, azt Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szervezte. A politikus akkor arról beszélt többek között, hogy hibrid forradalomra van szükség a rezsim leváltásához.