Az orvosi kamara kritizálja az egészségügyi reformtervezetet

Az orvosi kamara kritizálja az egészségügyi reformtervezetet

A Szent János Kórház (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége üdvözölte, hogy a kormányzat végre hozzálátott az ellátórendszer átalakításához. Kritikájuk, hogy az egészségügy átalakítása csak komplex folyamatként végezhető el, amelyben a kapacitást, az irányítást és a működést összehangoltan kell kialakítani. Az átalakítás része kell, hogy legyen a forráselosztás, az érdekeltségi rendszer, illetve a szakmai szabályozás újraszabályozása – írja a 24.hu.

A MOK kiemelte, a jelenlegi tervezetet az átalakítás csupán egy részelemének tekinti és hiányolják az egészségügy fejlesztésének átfogó stratégiai javaslatát. Mint írják, ennek kidolgozásában készséggel segítenének. 

Álláspontjuk szerint a javaslat egy erős és túlzó centralizáció képét vetíti előre. Ha már a kormányzat a centralizáció mellett dönt, akkor azt célszerű lenne következetesen végigvinni és a közfinanszírozott ellátókra egységes tulajdon/fenntartó független szabályozást alkotni. A szervezési problémák, a párhuzamosság a fővárosban a legkifejezettebb, amit a javaslat szerintük nem old meg.

Nem foglalkozik továbbá a tervezet számos érdemi területtel, például az összeférhetetlenségi szabályokat sem rendezi. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége egyetért abban, hogy az egészségügy átalakítása nem halogatható, de az egészségügy komplex problémáira átfogó és minden részletre kiterjedő válaszok szükségesek. Változatlanul hiányolják a társadalmi egyeztetésen alapuló, parlamenti ciklusokon átívelő, a beteget központba helyező és a betegbiztonságot mindig figyelembe vevő, a hibákat feltáró és abból tanuló, az alulfinaszírozottságot érdemben kezelő, minél átláthatóbb egészségügy átfogó stratégiai javaslatának kidolgozását.

A MOK a tagi szervezetektől beérkezett javaslatok alapján úgy véli, a legnagyobb kockázatot az alapellátási ügyeleti rendszer tervezett átalakítása, az egy megye egy kórház elv munkavállalói kiszolgáltatottsága, a bújtatott, díjazás nélküli vezényelhetőség bevezetése, a nettó jövedelemvesztés lehetősége inflációs időszakban, a közreműködés és személyes közreműködés általános tiltása jelenti.

Az előterjesztés hiányosságaként említik, hogy sem az ellátók, sem a lakosok számára nem tartalmaz ösztönzést a rendszeres szűrés és erre épülő gondozás megerősítésére, a prevencióra.

Az egészségügyben közreműködők kizárása is gondot okozhat, mert egyre több olyan új tudás lesz, amely nem használható ki főállású dolgozókkal. Ha 2024 januárig a közreműködők kivezetésre kerülnek, akkor egyes területeken súlyos ellátási hiányok léphetnek fel. A MOK szerint általában is probléma a javaslatcsomaggal, hogy nem eléggé innovációbarát.

A tervezettel kapcsolatos további részletek megtalálhatók a Magyar Orvosi Kamara elnöksége által Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak írott levelében