Az SZFE hallgatói szerint tegnap nem akart bejutni az új kancellár az egyetemre

Az SZFE hallgatói szerint tegnap nem akart bejutni az új kancellár az egyetemre

Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az általunk el nem ismert kuratórium újonnan kinevezett kancellárja a tegnapi napon valójában nem próbált meg belépni az Egyetem területére, a Vas utcában azért megjelent, hogy újabb, az egyetemi polgárságot fenyegető üzenetet olvasson fel a sajtó munkatársainak és az épület előtt felsorakozott hallgatóknak – írják a hallgatók Facebook-üzenetükben.

Tudomásunk szerint a korábbi zsarolások ellenére a mai napon esedékes bérkifizetésekre sor került – egy pillanatig sem szabadott volna kérdésesnek lennie, hogy az egyetem dolgozói megkapják-e az elvégzett munkáért járó bérüket.

Eközben Zalán János, az egyetem megbízott oktatási rektorhelyettese ma a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az egyetlen megoldás, ha a felek leülnek egymással és lépésről-lépésre megpróbálnak valamiféle kompromisszumra jutni. Hozzátette, de ez csak akkor érvényes, ha a feleknek valóban az az érdeke, hogy megoldás szülessen. Amennyiben nem így van, az egy teljesen más térbe viszi a diskurzust, arról én nem szeretnék beszélni.

Arról is beszélt, hogy a tárgyalások kezelhetnék az olyan kérdéseket is, mi lesz addig, amíg a megállapodás megszületik, vagyis mi történik az oktatással, a hallgatókkal, az oktatókkal, miként tudnak közeledni az álláspontok. A rektorhelyettes azt mondta, ő megérti a hallgatók álláspontját, de nyitottnak kellene lenniük a párbeszédre, és legalább meghallgatniuk a felvetett javaslatokat, ami sokat lendítene az ügyön.