Az új belarusz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az új belarusz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter vonalban (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter új belarusz kollégájával, Szjarhej Alejnyikkel tárgyalt telefonon, mialatt a kormány ülést tartott. Erről a miniszter közösségi oldalán számoltak be, megjegyezve: a magyar tárcavezető csak rövid időre hagyta ott a kormányülést.

Szijjártó azt írta, hogy novemberben sokként érte a korábbi belarusz csúcsdiplomata, Vlagyimir Makej halála. Hozzátette, hogy utódját is jól ismeri, mivel miniszterhelyettesként dolgozott. – Elmondtam neki, hogy az Ukrajnában zajló háború nagyon sok kárt és gondot okoz nekünk, mint szomszédos országnak, gazdasági, energiabiztonsági és biztonsági tekintetben egyaránt – fogalmazott. Ezért Magyarország a mielőbbi békében érdekelt, az ország nemzeti érdekeivel pedig ellentétes minden olyan döntés és intézkedés, amely a háború meghosszabbításának vagy eszkalációjának kockázatát hordozza magában. Szavai szerint egyetértettek abban, hogy a kommunikációs csatornákat fenn kell tartani, mert ezek elzárása a béke reményének feladását jelentené.

Egyébként a szankciók által nem érintett gazdasági területeken folytatják az együttműködést, főként a gyógyszeriparban, az egészségügyi eszközök és a mezőgazdaság területén.

Közölte azt is, hogy arra kérte a kollégáját, hogy segítsék Belarusz nyugati határán feltorlódott, veszteglő magyar kamionosokat.