Akkor kezdték Páva Zoltán megfigyelni, amikor szerződést kötött a DK-val

Akkor kezdték Páva Zoltán megfigyelni, amikor szerződést kötött a DK-val

(Fotó: Pixabay.com/markusspike)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éppen azon a napon kezdődött Páva Zoltán ellenzéki médiatulajdonos megfigyelése a Pegasusszal, amikor kiderült, hogy szerződése van a Demokratikus Koalícióval – írja a Direkt36.

Páva Zoltán telefonszáma nem szerepelt azon a korábban kiszivárgott listán, amelyet a Pegasus-kémszoftverrel lehallgatandó telefonszámok listájaként azonosított egy nemzetközi tényfeltáró csoport. Emlékezetes, hogy több telefon esetében meg is találták a betörés nyomait. A Direkt36 szerint ennek az lehet az oka, hogy később is felkerülhettek újabb célpontok a listára.

Páva okostelefonját ugyanis március 16-án törték fel az izraeli fejlesztésű kémszoftverrel, pont aznap, amikor a parlament honlapjára felkerültek adatok arról, hogy az EagleEye-Marketing Kft. szerződést kötött a DK parlamenti frakciójával közösségi médiás tanácsadásra. A cég részéről a szerződés aláírója Páva Zoltán volt.

A Direkt36 a napokban számolt be arról, hogy a korábban az MSZP-ben politizáló, jelenleg pedig az erősen kormánykritikus Ezalenyeg.hu nevű oldalt kiadó Páva Zoltánt is megfigyelték idén tavasszal az izraeli fejlesztésű, okostelefonok feltörésére alkalmas Pegasus kémszoftverrel. Két nemzetközi kutatócsoport – az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Citizen Lab nevű kanadai labor – biztonsági szakértői is megvizsgálták Páva készülékét, és mindkét vizsgálat arra jutott, hogy a telefonon kimutathatók a Pegasus nyomai. A vizsgálatok adatai szerint idén március 16. és 24., valamint május 23. és 27. között volt jelen a kémszoftver a készüléken.

Páva korábban a Direkt36-nak azt mondta, hogy nem érti, miért ebben az időszakban állt megfigyelés alatt, ugyanis abban az időben semmi különös nem történt vele. A DK-val való szerződés azért nem merült fel számára a megfigyelés okaként, mert azt már előző év végén megkötötték, és január elsejével el is kezdtek dolgozni a frakciónak. Arról nem volt tudomása Pávának, hogy március 16-án kerültek fel a szerződés adatai a parlament honlapjára.