Bakondi György szerint változás kezdődött az EU migrációs politikájában

Bakondi György szerint változás kezdődött az EU migrációs politikájában

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart a kelebiai határvédelmi bázison 2021. január 21-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változás kezdődött az Európai Unió migrációs politikájában – erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1-en. 

Bakondi Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bolgár-török határ védelmét nevezte a legfontosabb feladatnak az EU szárazföldi határainak megerősítése terén. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy kivételes esetekben kerítésekre is szükség van, és ezekhez uniós támogatást kell biztosítani. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy megkezdődött a változás az EU migrációs politikájában, ami reményeik szerint elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához, és csökkennek vagy megszűnnek a politikai támadások, amelyeket a magyar kormány a migrációs politikája miatt kapott.

Azt mondta, hogy 2015-ben egy nagy tömegeket beléptető folyamat indult el az Európai Unióban, ez összhangban volt a Soros György civil szervezetei által képviselt állásponttal. Az EU eddig a szervezettséget, a menekültstátuszhoz való hozzáférést hangsúlyozta és elítélte a kerítésépítést. A magyar kormány közben az évek során konzekvensen képviselte migrációs politikáját, és bár a magyar emberek számos szavazáson, nemzeti konzultáción erősítették ezt meg, mégis rendkívül sok politikai támadást kaptak. 

Szavai szerint a súlyos terrorcselekmények, a nemzetbiztonsági, közbiztonsági fenyegetések, a súlyos bűncselekmény-sorozatok, a szociális háló leterheltsége, az ismeretlen identitású emberek nagy tömegben történő bejutása és kiutasíthatatlansága a politikai döntéshozókat is talán változásra ösztönözte. Elmondása szerint a nemzetállamok között már korábban megindult az együttműködés az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében.

Bakondi György azt mondta, hogy ahol nagy tömegben érkeznek csoportosan illegális migránsok, és erőszakot alkalmaznak a bejutás érdekében, ott műszaki akadályrendszerre van szükség. A műszaki határzár egy fontos biztonsági kelléke annak, hogy az EU külső határait és ezzel a belső határral rendelkező országok lakosságát is a schengeni kódexben foglaltakkal összhangban oltalmazni, védelmezni lehessen. Horvátország schengeni övezethez történő csatlakozása nyomán a magyar-horvát határ belső határrá vált, az ott felszabadított eszközöket és élő erőt át lehet csoportosítani olyan határszakaszra, ahol nagyobb a migrációs nyomás. Megjegyezte azt is, hogy a magyar-szerb határon idén eddig 10 500 illegális migránst fogtak el, és 110 embercsempész ellen indult eljárás.

(MTI)