Bánki Erik: Súlyos baloldali visszaélésekre figyelmeztet az Állami Számvevőszék elnöke

Bánki Erik: Súlyos baloldali visszaélésekre figyelmeztet az Állami Számvevőszék elnöke

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka felszólal a 2023-as költségvetés módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 1-jén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos visszaélések és törvénysértések gyanújára figyelmeztetett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a baloldal kampányfinanszírozása kapcsán – hangsúlyozta Bánki Erik a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában annak kapcsán, hogy számvevőszéki vizsgálat indult a „guruló dollárok” ügyében.

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke azt mondta, értesülése szerint az ÁSZ-vizsgálat a feltárt problémák miatt a vártnál hosszabb időt vesz majd igénybe, sőt be kell vonni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, mivel az ellenzéki pártok által benyújtott számlák alapján az adócsalás, adóelkerülés gyanúja is fennáll.

– Az elmúlt harminc év legnagyobb botrányát éljük meg azzal, hogy négymilliárd forinttal külföldről próbálták befolyásolni a hazai választásokat, ami törvénytelen, erkölcstelen és elfogadhatatlan – jelentette ki Bánki Erik. A kormánypárti politikus felidézte: a baloldali pártok komoly hazugságspirálba kerültek, hiszen eleinte „mikroadományokat” emlegettek, majd kiderült, hogy mindössze néhány nagy támogató adta össze a „bődületes mennyiségű” pénzt. Ezután azzal próbálták elterelni a gyanút, hogy civil szervezeteket támogattak a pénzből, de bebizonyosodott, hogy ez sem igaz - mondta a bizottsági elnök.

Szerinte Karácsony Gergely főpolgármester is érintett kell, hogy legyen az ügyben, hiszen a kampányban miniszterelnök-jelölt volt, és „az egyik legbizalmasabb tanácsadója, Korányi Dávid működtette” a külföldi finanszírozás rendszerét. Bánki Erik teljességgel kizártnak nevezte, hogy a külföldi pénzek csak Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölthöz érkeztek volna. Hozzátette: a baloldali összefogás minden tagjának tisztában kellett lennie azzal, hogy a pénz honnan ered és milyen célokra fogják felhasználni.

– Sőt a baloldali politikusok maguk is számtalanszor nyilatkoztak arról, hogy közös kampánystábot működtetnek, mindenről közösen döntenek – érvelt Bánki Erik, megjegyezve: a támogatás nagy része ráadásul a DatAdat nevű céghez vándorolt, ami mögött Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök áll. Az MTI által is idézett Bánki kiemelte: minden magyar embernek joga van ahhoz, hogy tudja, pontosan mi történt, hiszen Magyarország irányításáról van szó. „Nem engedhetjük, hogy külföldről irányítsák ezeket a folyamatokat” – húzta alá.