Bányai Gábor: a járványkórház megnyitásának elsődleges feltétele az orvosok, ápolók vezénylése

Bányai Gábor: a járványkórház megnyitásának elsődleges feltétele az orvosok, ápolók vezénylése

A Kiskunhalasi Mobil Járványkórház 2021. november 14-én. (Fotó: Bányai Gábor hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kiskunhalasi járványkórház megnyitásáról az operatív törzs dönthet. Aminek elsődleges feltétele az orvosok, ápolók vezénylése, hisz ez az ellátó hely nem rendelkezik saját létszámmal. Kásler miniszter úr csak a kórház kijelöléséről döntött – írta megkeresésünkre Bányai Gábor, Kiskunhalas fideszes országgyűlési képviselője, akit Facebook-on keresztül sikerült elérnünk.

Ahogy arról hétfői cikkünkben beszámoltunk, a kiskunhalasi járványkórház november 15-én annak ellenére nem nyitotta meg kapuit, hogy az intézmény covid-ellátóhelyként szerepel a Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter által jegyzett utasításban. Lapunk információi szerint annak, hogy a járványkórház egyelőre nem fogad betegeket – a jelen idejű megfogalmazás azért indokolt, mert keddre, november 16-ra sem változott a helyzet –, az az oka, hogy nincs elegendő orvos és ápoló. Korábbi sajtóhírek még arról szóltak, hogy a járványkórház újbóli megnyitását az akadályozza, hogy a gépeket és berendezéseket elszállították onnan. Ezt ugyanakkor Bányai Gábor egy Facebook-bejegyzésben cáfolta az intézmény vezetőjétől kapott fotókkal, amelyeken látszik, hogy a kórtermek fel vannak szerelve. Ezt forrásaink is megerősítették, kiegészítve azzal, hogy nemcsak a képekről, de a valóságban is hiányoznak azok az orvosok és ápolók, akik az eszközökkel képesek életeket menteni.

A járványkórházban a pandémia korábbi hullámai idején a térség kórházaiból és klinikáiból vezényeltek át szakszemélyzetet a  járványkórházba, amely szervezetileg a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház alá tartozik. Ágazati forrásokból származó információink szerint az orvosok és ápolók zöme Szegedről, Kecskemétről, Bajáról és Orosházáról érkezett. Szegeden ugyanakkor már a múlt héten nagyon rossz volt a helyzet. Legalábbis erről árulkodott Balogh Dénes, a klinika ápolási igazgatójának egy hete napvilágot látott belső, az egészségügyi szakdolgozóknak írt levele, amely szerint noha addig Szegeden és Hódmezővásárhelyen még „nem robbant be” a járvány, a Klinikai Központban már 246 covidos beteget gyógykezelnek. Ez a szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát a szegedi klinikán. Az ápolási igazgató kifejtette azt is, a járványkórház újbóli megnyitását a szegedi klinika mindenképpen szeretné elkerülni, mert vélhetően többnyire szegedi dolgozókat vezényelnének oda, ami tovább nehezítené a helyzetet.