Bármit mond a Fidesz, összehívja az ellenzék a nemzetbiztonsági bizottság ülését

Bármit mond a Fidesz, összehívja az ellenzék a nemzetbiztonsági bizottság ülését

Elhelyezik a zárt ülést jelzõ táblát az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága ülése elõtt az Országgyûlés Irodaházában még 2017-ben (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába tartja indokolatlannak a Fidesz, hogy a lehallgatási botrány miatt összeüljön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, az ellenzék mégis összehívja hétfő délelőttre a testületet. Meghívót kap rá Pintér Sándor belügyminiszter is, sőt, kifejezetten az ő személyével igyekeznek meggyőzni a kormánypárti politikusokat is a részvételről.

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke – az MSZP-s Molnár Zsolttal és az LMP-s Ungár Péterrel közösen – úgy döntött, hogy a vasárnap kirobbant lehallgatási botrány miatt összehívják a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését. Uralja a közbeszédet az elmúlt napokban a Direkt 36 cikke, amely szerint tényfeltáró újságírókat, kormánykritikus üzletembereket és politikusokat, ügyvédeket is megfigyelhettek. Többek esetében be is bizonyosodott, hogy feltörték a telefonjaikat.

A bizottság elnöke már az ügy kipattanása után néhány órával jelezte, hogy össze kellene ülnie a bizottságnak, ahol meghallgathatnák a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit. – Tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni – írták akkor az ellenzéki politikusok.

A nemzetbiztonsági bizottságban ugyanakkor többségben vannak a kormánypárti képviselők, vagyis szükség van rájuk, hogy az ülés határozatképes legyen, azaz tudjon dolgozni. A Fidesz ugyanakkor nem lelkesedik a rendkívüli ülésérért. Halász János, a testület fideszes alelnöke azzal hárította az ügyet, hogy a Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak a parlament illetékes testületei előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi párt képviselteti magát. Sőt, még politikai hangulatkeltésről is beszélt.

Ennek ugyanakkor gyorsan ellentmondott Pintér Sándor. A belügyminiszter azt ugyan leszögezte, hogy 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak, a részletekre csak a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén hajlandó válaszolni.

Stummer János pedig most éppen erre hivatkozik. – Kérem biztosítsák az ülés határozatképességét, hogy az ülésre meghívót kapó Pintér Sándor belügyminiszter szándékainak megfelelően zárt ülésen tájékoztathassa közös bizottságunkat a „megfigyelési ügy” általa ismert körülményeiről – írta Halász Jánosnak címzett levelében. Egyúttal arra kérte, hogy képviselőtársaival közösen fontolják meg álláspontjuk megváltoztatását és legyenek ott a meghallgatáson. A végén már ennél is határozottabb volt, hiszen azt kérte, „képviselőtársaival ne akadályozzák a belügyminisztert, hogy a magyar titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzéséért felelős Nemzetbiztonsági bizottságot – így Önöket is – informálhassa – írta.