Bejelentkezett az előválasztásra Pálinkás József Új Világ Néppártja

Bejelentkezett az előválasztásra Pálinkás József Új Világ Néppártja

Pálinkás József (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Új Világ Néppárt célja, hogy kormány- és politikai irányváltás történjen 2022-ben Magyarországon. Ezért vállalják az indulást az ellenzéki előválasztáson – jelentette be Pálinkás József elnök az általa alapított, magát polgári erőként meghatározó párt mai sajtótájékoztatóján.

Pálinkás – aki korábban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az első Orbán-kormány idején pedig oktatási miniszter volt – azt mondta: ezzel a lépéssel lemondanak az országgyűlési választáson való önálló listaállításról. Az előválasztáson való indulás oka az – folytatta –, hogy a teljes Fideszen kívüli világ megmérettessen a tervezett előválasztáson, és 2022-ben a kiábrándult Fidesz-szavazók és a bizonytalan választók is megtalálják a saját polgári oldaluk képviseletét. Leszögezte, hogy kiegészíteni és nem megosztani akarják a jelenlegi ellenzéket. Mint mondta, hajlandók komoly áldozatra a nagykoalíció létrehozása érdekében. A baloldalon kívül a mérsékelt jobboldalt is magában foglalja.

Az elnök közölte azt is, hogy az Új Világ Néppárt az előválasztáson helyt adna a civil jelölteknek. Meggyőződésük ugyanis, hogy sokan nem szavaznának sem az ellenzéki összefogásban szerepet vállaló pártokra, sem a Fideszre. Megfogalmazása szerint e választók megszólítására a polgári erő alkalmas.

Bejelentette azt is, hogy pártja kész együttműködni az etikai elveiket elfogadó pártok és civil szervezetek jelöltjeivel. Ragaszkodnak ahhoz, hogy független szervezet bonyolítsa le az előválasztást. Az eljárás legyen auditált és transzparens – fogalmazott. Ha ez – lehetőleg az összes választókerületben – így lesz, az Új Világ Néppárt jelöltjei készek magukat megméretni – nyomatékosította. Pálinkás József ugyanakkor leszögezte: ha az összefogás pártjai nem biztosítják, hogy a párt jelöltjei a saját identitásukat megőrizve vegyenek részt az előválasztáson, akkor 2022-ben önállóan fognak indulni az országgyűlési választáson. Úgy fogalmazott: „a döntés az ellenzék összetételéről az ellenzék kezében van”.

Emellett Pálinkás szó ejtett arról is, hogy a pártnak 30 előválasztáson indulni szándékozó aspiránsa van. Név szerint említette mások mellett Ábrahám Júliát, Szentiványi Istvánt, Lantos Gabriellát, Kocka Tibort és saját magát is. A miniszterelnök-jelölti ambícióiról szóló újságírói felvetésről Pálinkás József azt mondta, hogy erről – miként a képviselő-jelöltekről a választók fognak dönteni. Ám világossá tette, kész miniszterelnök-jelöltként elindulni, ha megvan ehhez a támogatottság – fogalmazott.