Átírták a rendeletet, 15 nap helyett egy évig bármikor kirúghatják az engedetlenkedő tanárokat

Átírták a rendeletet, 15 nap helyett egy évig bármikor kirúghatják az engedetlenkedő tanárokat

Polgári engedetlenség a fővárosi Jaschik Álmos Művészeti Gimnáziumban. Fotó: R. Kiss Kornélia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrajnai háborúra hivatkozva belügyminisztériumi rendelettel írta át a kormány a pedagógusok kirúgásának módját. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, csütörtök este megjelent veszélyhelyzeti határozat megkönnyíti a rendkívüli elbocsátást. 

A rendelet szerint munkáltató a köznevelési intézményben foglalkoztatott közalkalmazott esetében a rendkívüli felmentés és az azonnali hatályú felmondás jogát az okról való tudomásszerzésétől az adott tanév augusztus 1. napjáig (a továbbiakban: zárónap), a zárónap és a tanév befejezése közötti tudomásszerzés esetén a következő tanév augusztus 1. napjáig gyakorolhatja, de legfeljebb az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig. A rendelet abban az esetben is alkalmazandó, ha a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás okáról a munkáltató e rendelet hatálybalépését megelőzően szerzett tudomást, de a tudomásszerzéstől számított tizenöt nap még nem telt el, és a munkáltató a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás jogát még nem gyakorolta.

A munkáltatónak eddig tizenöt napja volt a felmentésre, most ezt tehát kitolták egy évre. A Belügyminisztérium közleményt is kiadott a módosításról, ebben azt írták, hogy egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti. Az a közalkalmazott (pedagógus), aki a véleménynyilvánítás törvénytelen formáját választja, a rendkívüli felmentésének alapját teremti meg – írták a közleményben. Hozzátették, hogy a munkáltató a jelenleg hatályos jogszabály alapján is rendkívüli felmondásra jogosult abban az esetben, ha a pedagógus kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi.

Azt írták: a rendeletmódosítás nagyobb mozgásteret teremt a munkáltató számára a köznevelési intézmények zavartalan működése, a gyermekek oktatásának biztosítása érdekében. A módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen – emelték ki. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele. Jelezték: „a módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket”.