Éttermi mintára terítékre kerülhet a szállodai szervízdíj bevezetése

Éttermi mintára terítékre kerülhet a szállodai szervízdíj bevezetése

Fotó: Unsplash/Marten Bjork

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szállodai szervizdíj bevezetésére vonatkozó kérést fogalmazott meg a kormánynak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége – mondta a Világgazdaság podcastjében Flesch Tamás, amit a Hvg.hu szúrt ki. Nem először merül fel a szállodai szervizdíj bevezetése, ám most már konkrét kéréssel fordult a kormányzat felé a szakmai szövetség. A szervezet elnöke szerint motiváltabb lehet a munkavállaló, ha közvetlenül részesül a vendégforgalomból, miközben a munkaadó a munkabérnél kedvezőbb adózású jövedelemmel tudja vonzóbbá tenni a szektort.

A szervizdíj a vendéglátás mintájára működne, ám kisebb mértékű lenne. A vendéglátásban ismert 10-15 százalékos helyett 2-4 százalékos díjra gondoltak. Az érdekképviselő szerint a munkaerőhiányos helyzetben ez motivációt jelenthetne.

Flesch kitért arra is, hogy Budapest turizmusa szárnyal, ám a nagyon magas költségszint miatt az üzemi eredmény nem olyan jó, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. Ugyanakkor a főváros vendégforgalmának 90 százalékát külföldiek teszik ki, az áremelést e vendégkör pénztárcájához szabnák. Mint kérdésünkre a szállodaszövetségi elnök elmondta, a belföldiek esetében már látszik, hogy az árazással nagyon óvatosan lehet mozogni, elérkeztünk egy olyan határra, ahol nehéz többet fizettetni a magyar vendéggel – fogalmazott Flesch. Még hozzátette, hogy nagyon hiányzik a magyar fővárosban például a szabadidős turizmus egyik fontos ága, a bevásárlóturizmus.