Birkózik az ellenzéki többséggel a Fidesz Szolnokon

Birkózik az ellenzéki többséggel a Fidesz Szolnokon

Györfi Mihály, az MSZP választókerületi elnöke (középen) a Szalay Ferenc fideszes polgármester lemondásáért tartott demonstráción a szolnoki Kossuth téren 2016. november 24-én. Mögötte Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja és Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke (Fotó: MTI Fotó: Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy alku után választottak alpolgármestereket Szolnokon. Szalay Ferencnek így MSZP-s és a DK-s helyettessel kell együtt dolgoznia.

Noha már-már bírósági eljárás volt kilátásban, csaknem három hónap után végül sikerült alpolgármestereket választania a fideszes vezetésű, de ellenzéki többségű Szolnok önkormányzatának. Az eddigi kettő helyett a jövőben három alpolgármestere lesz a 70 ezer lakosú megyeszékhelynek – derült ki a legutóbbi közgyűlésen. Az egyikük fideszes, kettő pedig ellenzéki.

A választás eredménye alapján borítékolható volt, hogy nehezen jut majd dűlőre a polgármesteri székét 250 szavazattal megőrző fideszes Szalay Ferenc a közgyűlési többséggel. A vele együtt 18 tagot számláló testületbe ugyanis csak hét fideszes jutott be a 10 ellenzékivel szemben. Az alpolgármester jelölésének joga a mindenkori polgármesteré, a jelöltet azonban a testületnek kell megválasztania. Ha ezt elmulasztják, a kormányhivatal lép közbe, és közigazgatási bíróságon kényszerítheti ki a törvénysértő állapot megszüntetését. Emiatt volt együttműködésre ítélve a polgármester és a testület Szolnokon is.

Úgy tudjuk, az alpolgármesterek kérdése már az első, képviselők közötti tanácskozáson is felvetődött. A megegyezés ekkor olyan messze volt, hogy a polgármester az alakulóülésen nem is javasolt senkit a tisztségre.

A novemberi közgyűlésen került először napirendre a kérdés. Szalay Ferenc mindenképpen fideszes helyettest szeretett volna, emellett két alpolgármesteri helyet is kínált az ellenzéknek. Nekik viszont más terveik voltak: ők ragaszkodtak ahhoz, hogy közülük kerüljön ki a „belsős” alpolgármester, a városvezető pedig hozhatott volna egy külsőst, tehát testületen kívüli személyt. Szerintük ugyanis ez tükrözte volna a választókerületi erőviszonyt (9-et nyertek, a Fidesz 3-ban győzött). Megegyezés hiányában Szalay ugyan ekkor előterjesztette a fideszes Fejér Andort – aki az előző ciklusban is helyettese volt –, de a testület leszavazta.

Mivel ezzel törvénysértő állapot alakult ki, Sebestyén Ildikó jegyző arra kérte a képviselőket, hogy haladéktalanul kezdjék meg az egyeztetéseket. A január végi ülést megelőzően az utolsó pillanatban született megállapodás. A jelek szerint Szalay számításai jöttek be: az ellenzék elfogadta a javaslatát.

A százmilliókból kialakított önkormányzati sörközpont hasznát egy kft. élvezi Szolnokon | Magyar Hang

Négyzetméterenként 110 forintos bérleti díj és évi 20 milliós támogatás segíti a volt fideszes államtitkár férjének vezetésével működő szolnoki cég megélhetését.

A fideszes Fejér Andor általános helyettesként a fejlesztésekért és költségvetésért, a MSZP-s Györfi Mihály a humán területekért, a DK-s Miskolczi László pedig a városüzemeltetési feladatokért felelős alpolgármesterként dolgozhat. A fideszes Fejér Andor szolgálatnak tekinti az alpolgármesterséget. – A lehetőséget mindig a feladat oldaláról közelítem meg, ezért amíg tudok tenni a városért, addig segítek – magyarázta érdeklődésünkre. Hozzátette, bizakodó a munkát illetően, régóta dolgozik az önkormányzati rendszerben, ezért mindig megtalálja az elvégzendő feladatot. Úgy látja, hogy a Fidesz és az ellenzék közötti gátakat részben sikerült lebontani, ennek tartóssága azonban a mindennapokban mutatkozik meg. Ha csak kommunikációs szinten gyűrték le az ellentéteket, akkor a bizalom ingatag lesz – jegyezte meg.

A szocialista Györfi Mihály sosem csinált titkot abból, hogy érdekli az alpolgármesteri feladat. Szerinte vállalható alku született. – Szakítani kell azzal, amit a Fidesz mutatott az elmúlt években, amikor tiszteletlenül bánt az ellenzékkel, és megvonta a forrásokat. Szeretném, ha kipróbálnánk, milyen, ha partnerként tekintünk egymásra. Tanítjuk a demokráciára a Fideszt – értékelt.

A DK-s Miskolczi László szerint a két alpolgármesteri tisztség elfogadásával erősödött az ellenzék beágyazottsága. Hangsúlyozta, hogy Szolnok és a lakosok érdekeit szem előtt tartva született meg a döntés, azokért is felelősséggel tartoznak, akik a Fideszre adták szavazatukat.

Különben nem először feszült egymásnak a választás óta a polgármesteri versenyt elnyerő Fidesz és a közgyűlési többséget megszerző ellenzék. A polgármestertől ugyanis több jogkört elvettek, és azok a bizottságokhoz kerültek, ahol kulcspozíciókat szerzett az ellenzék. Az övék például a megannyi ellenőrzési jogkörrel bíró pénzügyi bizottsági elnöki poszt is.

Noha a számos vita után összeálló ellenzék négy közgyűlési frakciót is alakított – külön képviselőcsoportja van az MSZP-nek, a DK-nak, a Jobbiknak, illetve a többi, különböző értékrendű képviselőnek „XXI. Század” néven –, eddig nem borult az ellenzéki egység. A „kényszerházasságok” tényével azonban a kisebbségbe szorult Fidesz is tisztában van, ezért érdekében áll ezt időről időre próbára is tenni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/6. számában jelent meg február 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/6. számban? Itt megnézheti!