Bizonyos útvonalon negatív koronavírus-teszthez kötik a beutazást Görögországba a hatóságok

Bizonyos útvonalon negatív koronavírus-teszthez kötik a beutazást Görögországba a hatóságok

A Parthenón, azaz a szűz Pallasz Athéné temploma az athéni Akropoliszon (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fontos információ lehet a Görögországba készülőknek, hogy július 15-én reggel 6 órától minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatnia – hívja fel a figyelmet a görög hatóságok bejelentésére a Konzuli Szolgálat.

Az Infostart által is idézett szigorítás azokra vonatkozik, akik Észak-Macedónia kikerülésével, Szerbián és Bulgárián át utaznak Görögországba, elsősorban például a Chalkidiki-félszigetre (ez a magyarok esetében is ismert gyakorlat a többszöri határellenőrzések és az esetleges bonyodalmak elkerülése érdekében). „Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni” – írják.

A Konzuli Szolgálat információi szerint repülőtereken, illetve más határátkelőkre érkezők esetében (egyelőre) nem terveznek hasonló szigorításokat.

Emellett fontos tudni, hogy július 1-től 2020 augusztus 31-ig, az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése – amely nyomtatvány angolul itt érhető el online. A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia (mobiltelefonon vagy kinyomtatva) a határellenőrzést végző hatóságoknak. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson egy napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje folytathatja a nyaralását, akinek pozitív a tesztje, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

A magyarok Görögországból való hazatérésére vonatkozó, vasárnap bejelentett és július 15-től megváltozó szabályokról szerint aki sárga kategóriába sorolt Szerbiából lép át Magyarországra, hiába Görögországból érkezik, akkor is vonatkozik rá Magyarországon a karanténkötelezettség.