Bojár Gábor: Egymillió forint feletti átlagfizetést kellene adni a középiskolai tanároknak

Bojár Gábor: Egymillió forint feletti átlagfizetést kellene adni a középiskolai tanároknak

Bojár Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább olyan vonzó szakmának kellene lennie a tanári pályának, mint a mérnöki pályának – erről beszélt Bojár Gábor milliárdos üzletember, a Graphisoft alapítója a Forbes-nak adott interjújában.

Mint elmondta, a kormány ígérete szerint néhány év múlva a diplomás átlagbér 80 százalékát fogja elérni a tanárok fizetése, de szerinte inkább a diplomás átlagbér 120–150 százalékát kellene megcélozni. – Egymillió forint feletti átlagfizetést kellene adni a középiskolai tanároknak, különösen azokon a szakokon, ahol a legkeresettebbek jó szakemberek, mint például az informatika – vélte.

Hogy ekkora összeg kifizetésére lenne-e tartalék az államkasszában, arra úgy reagált, rengeteg úgynevezett gazdasági beruházást lehetne elhagyni, hiszen az oktatásba történő beruházás sokkal jobban megtérülne. – Ha oktatásba fektetünk, akkor a gazdaságba fektetünk, és a gazdaságban fog megtérülni. Nem azért kell költeni rá, hogy műveltek legyenek az emberek, hanem mert ettől és csakis ettől lehet a gazdaság versenyképesebb – vélte.

Később arról is beszélt, felháborítónak tartja, hogy a közoktatásban tízszer annyi testnevelésóra van, mint informatikaóra. – A testnevelés és az egészség is fontos, de körülbelül ugyanannyi informatikaóra kellene, hogy legyen – mondta.

A teljes interjú itt olvasható.