Budapest 65 milliárdot zárolt: Utak, terek, épületek, villamossínek felújítása maradhat el

Budapest 65 milliárdot zárolt: Utak, terek, épületek, villamossínek felújítása maradhat el

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2020. június 9-én (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júniusban hatvanöt milliárd forintot zároltak október 15-ig a főváros költségvetéséből, mert a koronavírus-járvány miatti megszorítások, illetve a központi elvonások kétségessé tesznek jó néhány tervezett felújítást – írja a 24.hu egy általuk megismert dokumentumra hivatkozva. 

A portálnak nyilatkozó Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint akkorra dől el, hogy a helyi iparűzési adó elvonása mekkora lyukat ütött a költségvetésen, mire jut majd pénz. „Azt sem merem mondani, hogy az a legrosszabb forgatókönyv, hogy 60 milliárd forint körül alakul a hiány. Mindent egybeszámolva, a hipa-kiesés, a cégek veszteségei, a jegybevétel-kiesés a BKK-nál ennyire rúghat, most így látjuk” – mondta Kiss Ambrus, a költségvetésért is felelős főpolgármester-helyettes a portál azon kérdésére, hogy miért ekkora összeget zároltak.

Egyelőre úgy tűnik, többek között kútba eshet

  • a Városháza-rekonstrukció egymilliárd forintos első üteme,
  • a Fővárosi Önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése (1,2 milliárd forint), 
  • a Blaha Lujza tér felújítása (100 millió forint),
  • a Széna tér felújítása (787 millió forint), vagy csak részben valósul meg,
  • út- és hídfelújítások (2 milliárd forint), forgalomtechnikai felújítások (756 millió forint), 
  • kerékpártárolók építése (300 millió forint), 
  • klímavédelmi fejlesztések (470 millió forint).

Szerepel a listán a Lánchíd felújítására szánt 11,8 milliárd forint is. Ha számításba vesszük a kormány által ígért hatmilliárdos összeget, és a fővárosiak lemondanak az Alagút rekonstrukciójáról, akkor egy feltételes közbeszerzés kiírását követően lekerülhet a zárolt tételek listájáról. Igaz, Karácsony Gergely a hatmilliárd helyett tízmilliárd forintot kér a hídfelújításra.

Kétséges a közlekedésfejlesztési feladatokra szánt 7,8 milliárd forintos tartalékkeret sorsa is, csakúgy, mint  a kormánnyal közös fejlesztések fővárosi önrészéé (8,9 milliárd), a költségvetés általános tartalékáé (9,3 milliárd) és a víziközmű-fejlesztés tartalékkeretéé. 

A számítások szerint hiába kap jövőre több pénzt a főváros, mint idén, ha az egyenleg negatív. A 29 milliárd forintos központi támogatással szemben a városháza várakozásai szerint 32-36 milliárd forintra rúghat a megemelt szolidaritási hozzájárulás miatti kormányzati elvonás 2021-ben.