Budapest belvárosában is jöhetnek az éjjel-nappal működő traffipaxok?

Budapest belvárosában is jöhetnek az éjjel-nappal működő traffipaxok?

A Harminckettesek terén történt halálos baleset helyszíne (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook/Balogh Samu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már egyeztetett is a főpolgármester Budapest rendőrfőkapitányával azután, hogy vasárnap hajnalban életét vesztette egy fiatal nő, amikor a villamosmegállóban várakozva egy autós elgázolta.

Karácsony Gergely a Facebook oldalán közölte, hogy Budapesten nullára kell csökkenteni a halálos közúti balesetek számát, ebben a célban egyetértettek Terdik Tamás vezérőrnaggyal. Áttekintették, milyen lépések szükségesek a fővárosi közlekedésbiztonság erősítéséhez, ebben ő – ahogy fogalmazott – a zéró tolerancia elvét vallja. A balesetek súlyosságának elsődleges tényezője a tapasztalatok alapján sebesség, minden jel szerint ennek volt szerepe a vasárnap hajnalban történt tragédiában is. A gyorshajtás megelőzésére és szankcionálására is alkalmas az éjjel-nappal működő sebességmérő kamerarendszer kiépítése a városon belül, ebben az elsődleges feladat a rendőrségé, de van teendője a fővárosi közútkezelőnek is, közöttük az együttműködést felgyorsítják.

A főpolgármester arról is írt, hogy elkészítették emellett a fővárosi közlekedésbiztonsági stratégiáját, azon városfejlesztési lépések sorozatát, amelyekkel a közúti biztonság erősíthető. Megkezdték ennek a stratégiának a szakmai egyeztetését, legutóbb többek között az Autóklubbal is tárgyaltak róla. A véleményüket figyelembe veszik, és ennek alapján a stratégiát már ezen a héten nyilvánosságra hozzák, hogy elkezdjék a szélesebb körű társadalmi egyeztetést. Az így véglegesülő közlekedésbiztonsági lépések végrehajtását kiemelt prioritásnak tekinti – írta.

Nem sokkal korábban Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár is felvetette a traffipaxok alkalmazását. Azt is írta ugyanakkor, hogy „semmi akadálya nem lenne annak”, hogy akár az önkormányzatok, akár egyes lakóközösségek megfinanszírozzanak a rendőrség számára olyan kamerákat, amik akár sebességet mérnek, akár csak a szabálytalan kanyarodást, buszsáv-használatot, megállást rögzítik és a rendőrség rendszereibe bekötve automatizált bírságot állítanak ki a rendszám alapján. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, vasárnap hajnalban egy fiatalt halálra gázoltak az egyik budapesti villamosmegállóban. A rendőrségi tájékoztatás szerint hajnali 2 óra körül a VIII. kerületi Harminckettesek terénél várta a villamost egy 23 éves nő, amikor egy személyautó odasodródott és elütötte. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan történt a baleset, de a Bors információi szerint a sofőr – aki egy 41 éves olasz állampolgár – ittas volt.