Városi traffipaxokkal csökkentené a halálos balesetek számát Vitézy Dávid

Városi traffipaxokkal csökkentené a halálos balesetek számát Vitézy Dávid

A budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett fix traffipaxok (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár egyes lakóközösségek is megfinanszírozhatnának olyan sebességmérő kamerákat a városokban, amelyek a rendőrséghez lennének bekötve – erről írt Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár azután, hogy vasárnap hajnalban egy fővárosi villamosmegállóban halálra gázoltak egy fiatal nőt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, vasárnap hajnalban egy fiatalt halálra gázoltak az egyik budapesti villamosmegállóban. A rendőrségi tájékoztatás szerint hajnali 2 óra körül a VIII. kerületi Harminckettesek terénél várta a villamost egy 23 éves nő, amikor egy személyautó odasodródott és elütötte. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan történt a baleset, de a Bors információi szerint a sofőr – aki egy 41 éves olasz állampolgár – ittas volt. Karácsony Gergely főpolgármester már jelezte, hogy azonnali egyeztetéseket kezdeményez Budapest rendőrfőkapitányával, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására.

A korábbi közlekedésért felelős államtitkár a Facebook-oldalán egy New York-i példát hozott. Mint írta, tavaly nyárig az amerikai metropoliszban kihelyezett sebességmérő kamerák csak munkanap reggel 6 és este 22 óra között mérhettek sebességet, ekkor az autósok közül sokan oda is figyeltek. A gyorshajtásból eredő halálos balesetek közel 60 százaléka ugyanakkor éjjel és hétvégén történt. Így módosították a szabályokat, azóta pedig minden nap 24 órában működik mind a 2000 traffipax.

Vitézy Dávid szerint látható, hogy a kamerák a sebességtúllépés ellen kiválóan működő eszközök. – Ez ügyben a városainkban jócskán van teendő, hisz azt a kész technológiát, amit a gyorsforgalmi utakon és az országos főúthálózaton ma már alkalmazunk (automatizált rendőrségi kamerás sebességmérés), a városainkban nem – írta. Véleménye szerint ha a rendőrség ezt nem is tudná megvalósítani a városokban, „semmi akadálya nem lenne annak”, hogy akár az önkormányzatok, akár egyes lakóközösségek megfinanszírozzanak a rendőrség számára olyan kamerákat, amik akár sebességet mérnek, akár csak a szabálytalan kanyarodást, buszsáv-használatot, megállást rögzítik és a rendőrség rendszereibe bekötve automatizált bírságot állítanak ki a rendszám alapján. A bírságok egy kis százalékának visszatérítésével pedig ez a beruházás meg is térülhet idővel a kamerát finanszírozók számára.

Címkék: Vitézy Dávid