Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Budapest fizeti majd az Iványi-féle intézmények dolgozóit

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Budapest fizeti majd az Iványi-féle intézmények dolgozóit

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés többsége, hogy Budapest és a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) átmenetileg átvegyék az Oltalom és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházához tartozó szociális intézményekben dolgozókat – írta a Telex. Bár a Fidesz ehhez olyan módosító javaslatot nyújtott be, amivel teljesen átvették volna az Iványi Gáborék által működtett intézmények üzemeltetését, a Közgyűlés ezt elutasította.

A döntésről Facebook-posztban tudósított Karácsony Gergely főpolgármester, aki – október 23-i beszédének fő hívószavát ismételve – köztársaságpártinak nevezte Budapestet és az Iványiékat anyagilag támogató kerületeket, polgármestereket.

Az Iványi-féle intézményeknél ugyanis már az októberi bérek kifizetése is gondot jelent: mint lapunk beszámolt róla, a főváros a kerületi polgármesterekhez fordult, hogy egyszeri 3 milliós forrással járuljanak hozzá a bérek rendezéséhez. Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere elsőként jelezte, hogy elutalták a támogatást, és az akcióhoz csatlakozott az MSZP-s Horváth Csaba, Zugló vezetője is.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes már a múlt héten ismertette a fővárosi terveket. Mint elmondta, Budapest november 1-től ideiglenes jelleggel fizetheti az intézmények dolgozóinak nettó bérét és bérjárulékait – anélkül, hogy átvenné a fenntartói jogokat. A támogatás addig tart, amíg a kormány és a MET valamilyen formában megállapodik a testvérközösség adóhátralékainak és a kormány által is fennálló tartozások kezeléséről.

Mint ismert, az adóhatóság hárommilliárd forintos járulékbefizetési kötelezettség elmulasztását kéri számon az egyházi közösségen, míg Iványiék 12 milliárd forint kifizetését várják el a kormánytól. Szerintük ekkora összeget veszítettek ugyanis azzal, hogy az Orbán-kabinet alkotmányellenesen tíz évre elvette tőlük bejegyzett egyházi státuszukat, és a státusszal járó állami támogatásokat, miközben a MET ez alatt az idő alatt is folytatta karitatív és szociális tevékenységét.