Kiss Ambrus: az állam több fronton is tartozik Budapestnek

Kiss Ambrus: az állam több fronton is tartozik Budapestnek

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese (Fotó: Főpolgármesteri Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg 2018-ban összességében még közel 20 milliárdnyi plusz jutott a fővárosnak a központi államkasszából, Budapest 2021 óta nettó befizető lett. A becslések szerint az idei évben már 36 milliárdot kell befizetni az államnak – erről beszélt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. A politikus annak apropóján tartott eseményt, hogy a mostani önkormányzati ciklus utolsó fővárosi közgyűlését jövő héten, szerdán tartják. Kiss Ambrus bírálta azt is, hogy míg a főváros nettó finanszírozó, az állam semmivel nem támasztja alá azt, hogy a központi költségvetésbe általuk befizetett összeget a kistérségi települések segítésére fordítják, vagyis nem tudják, hogy ezekből a befizetésekből stadion lesz vagy útjavítás. Szerinte „nonszensz a helyzet”, amit jól mutat, hogy az államtól utalást se a tavalyi évben, se idén sem kaptak.

Arról is beszélt, az állam több fronton is tartozik Budapestnek. A többi között nem kapták meg a Lánchíd felújítására ígért hat milliárdot, a 10,2 milliárdos IKOP-forrást a trolibuszokra, míg az Egészséges Budapest programra ígért 50 milliárd forintból is csak 27 milliárd érkezett. Kiss bejelentette, közvetlen uniós forrásból Budapesti Klímaügynökséget hoznak létre, amelynek célja a lakóépületek energetikai fejlesztésének elősegítése lesz. Ezt Ámon Ada, az Energiaklub alapítója fogja vezetni. Jövő héten terítékre kerül a diákszervezetek javaslata is (ADOM, Egységes Diákfront, Fridays for Future), mely szerint alakuljon fővárosi diákparlament. A tervek szerint a közgyűlés azt fogja deklarálni, hogy egyetértenek a diákparlament létrehozásának szándékával, hogy a következő ciklus azzal kezdődhessen, hogy ez létre is jön.

Dühíti a hajléktalanok megbélyegzése

Kiss Ambrus a Magyar Hang kérdésére elmondta, amennyiben nyernek ismét a fővárosban, és kap felkérést, folytatná a főpolgármester-helyettesi munkát. – Úgy vagyok vele, hogy ha egy úton elindult az ember, érdemes folytatni, már ha nem robbantják fel az utat előttünk – jegyezte meg. Arra viszont nagyon határozott nemmel válaszolt, hogy fog-e szerepelni valamelyik párt fővárosi listáján. Lapunk arról is kérdezte a főpolgármester-helyettest, hogy Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt BKK-rendészetet állítana fel. Kiss szerint 10 évet visszalépünk ebben a vitában az időben, hiszen mint hangsúlyozta, nem minden hajléktalan zaklató, büdös és zavarja az utasokat. – „Mélységesen felcsesz”, amikor azt gondoljuk, hogy azzal, ha így beszélünk egyes budapestiekről, az bármit megold – mondta, elítélve a hajléktalanok elleni hangulatkeltést. Jelezte, ha kétszáz fős BKK-rendészet indulna, akkor sem tudnának probléma esetén 15 percen belül odaérni bárhova, ráadásul ha bűncselekmény történik, az rendőrségi hatáskör. – Arról pedig, hogy a rendőrség átlagos kiszállási ideje is 12 perc, nem mi tehetünk, hanem az, aki alulfinanszírozza őket – mondta. Szerinte az sem megoldás, ha minden járatot bekameráznak, hiszen például a Blaha Lujza téren is vannak kamerák, mégis megjelennek ott is deviáns, egyébként nem hajléktalanokból álló csoportok, tehát a szociális problémákra ez nem válasz.

Egyébként a hajléktalanság megoldása sziszifuszi munka Kiss Ambrus szerint, de a főváros ebben tett előrelépést, például olyan szállóhelyet indítottak, ahol szakmai kifejezéssel élve „notórius hajléktalanságban” élő embereket helyeznek el, nekik például biztosítanak napi háromszori étkezést és orvosi felügyeletet. Arról is érdeklődtünk Kiss Ambrusnál, hogy a fővárosnak öt év alatt miért nem sikerült klimatizálnia a hármas metrót. Szerinte ez azért van, mert a metrókocsikat felújító orosz cég ezt nem engedélyezi, és ha a főváros engedély nélkül mégis klimatizálná a kocsikat, akkor elbuknák a metrókocsik vázszerkezetére vonatkozó tíz éves garanciát, amit viszont anyagilag nem engedhetnek meg. Egyébként technológiailag megoldható lenne a klimatizálás – tette hozzá. 

„Bátorra itták magukat”

A jövő heti közgyűlés napirendjén szerepel az is, hogy a főváros ingyenes használatba adja az Iványi Gábor nevével fémjelzett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség általános iskolájának részére az egyik olyan iskolaépületüket, amelynek az államtól visszaszállt a vagyonkezelési joga Budapestre. Ugyanis Iványiék azzal keresték meg őket, hogy X. kerületi általános iskolájuk bérleti szerződése lejár, költözniük kell, így a főváros amellett döntött, hogy megkaphatják az érintett, Ifjúmunkás utcai épületet.

– Vonják vissza a fenébe! – bírálta Kiss Ambrus a parlament azon javaslatát, amely kétszáz józsefvárosi lakást sajátítani ki, ezzel 500 ember lakhatását veszélyeztetve. Szerinte „példátlan, hogy valaki olyan mértékben bátorra igya magát a kormányban, hogy 500 ember lakhatását veszélyeztesse”. Kiemelte, azt sem tudni, hogy milyen kárpótlást kapnának az érintett lakók, „egy zacskó ropit vagy ingyen jegyet a Bálnába”, holott csak a teljes kártalanítás lenne elfogadható. Újságírói kérdésre arról is beszélt, bár a főváros szeretné, ha a budapesti épületeken nem lehetnének óriási reklámhálók, egy, a szándékukat ellehetetlenítő parlamenti módosítás érkezett, vagyis úgy tűnik Kiss szerint, hogy „a Fidesz azt szeretné, hogy mindenhol reklámhálók legyenek”. A reklámhálók ügyében egyébként a főváros 16 eljárást indított, ezek folyamatban vannak.

Címkék: Budapest, Kiss Ambrus