Bunford Zsolt volt kémfőnök meghatalmazott nagykövet lett

Bunford Zsolt volt kémfőnök meghatalmazott nagykövet lett

Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok, az Információs Hivatal elemző és tájékoztató főigazgató-helyettese átveszi a tábornoki kinevezéséről szóló okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. november 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Közlönyben megjelent döntések értelmében Novák Katalin Szijjártó Péter külügyminiszter javaslatára Bunford Zsolt Jánost rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki, értesült a HVG.

Mint korábban lapunk is megírta, Bunford Zsolt Jánost különösebb indoklás nélkül július 15-i hatállyal váltották le az Információs Hivatal (IH) főigazgatói posztjáról. A helyét július 16-tól Oláh Krisztián vette át. A vezetőcserét a polgári hírszerzési tevékenység irányításáért felelős miniszter, Rogán Antal terjesztette elő Orbán Viktor miniszterelnöknek. Júniusban a Nemzeti Információs Központ és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját is felmentette és a helyükre új vezetőket nevezett ki Orbán Viktor.

Bunford kevesebb mint két évig volt az IH igazgatója. Egyes információk szerint önszántából távozott, viszont a politikai vezetés egyértelműen nem volt elégedett a szolgálatok teljesítményével. Például még napokkal Oroszország Ukrajna ellen indított agressziója előtt is azt jelentették a miniszterelnöknek, hogy nem lesz háború. Ez annyira nem jött be.

Ezután Bunford a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára lett. 

Címkék: Bunford Zsolt