Cigánybűnözést skandálva emlékeztek a Deák téri áldozatokra, Dzsudzsák nyugtatta a szurkolókat

Cigánybűnözést skandálva emlékeztek a Deák téri áldozatokra, Dzsudzsák nyugtatta a szurkolókat

Budapest, 2020. május 28. A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés áldozatairól a bűnözés ellen szervezett felvonulás végpontján, a József Attila utcában 2020. május 28-án. A Deák tér szomszédságában, a József Attila utcában május 22-én több ember összeverekedett, kettőt halálosan megkéseltek. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül száz-kétszáz tüntető gyűlt össze csütörtök délután az Országos Roma Önkormányzat VII. kerületi, Dohány utcai székháza előtt, ahová a Deák Ferenc téri kettős gyilkosság után hirdetett tüntetés a Mi Hazánk mozgalom. A gyülekezést majdnem annyi rendőr biztosította ekkor, mint ahány tüntető vett részt rajta – írta beszámolójában a 24.hu.

A rendőrség nem engedélyezte a tüntetést, mert szerintük gyűlésnek számít, amit a jelenlegi veszélyhelyzet alatt érvényes jogszabályok tiltanak. Novák Előd szerint viszont kegyeleti megemlékezést tartottak.

Helyszíni beszámolók szerint a rendőrök gyorsan igazoltatták a beszédek előtt gyülekező csoportokat, és figyelmeztették őket, hogy a tüntetés nem engedélyezett.

A tüntetésen felszólalt Dúró Dóra és Toroczkai László is, majd felhívták mindenki figyelmét, hogy egyénileg vonuljanak a Deák Térre gyertyát gyújtani. Az Országos Roma Önkormányzat már korábban közölte, hogy kiürítik a székházukat. Egyébként pont a Pesti Srácok korábbi cikkéből derül ki, hogy a gyilkosság elkövetője nem volt cigány származású.

A néhány száz felvonuló a Deák térre sétált, de a rendőrség sok embert nem hagyott csatlakozni hozzájuk. Többen füstgránátokat gyújtottak és azt kezdték el skandálni, hogy „igenis van cigánybűnözés”.

A gyilkosság helyszínén összegyűlt tömegben ott voltak a Betyársereg tagjai, valamint sok fociszurkoló is. Az Index szerint ekkor már kétezren lehettek, alapvetően békés volt a rendezvény, sokan virággal, mécsessel érkeztek. A 444 tudósítása szerint a Fradi, az Újpest, a Honvéd, a Vasas és a Videoton ultrái is ott voltak.

Bár a rendőrség nem engedélyezte a rendezvényt, azért lezárta a forgalom elől a teret. Nyolc óra után vonultak el a résztvevők – írja az Index.

49 embert jelentettek fel a hétfői dudálós tüntetés miatt | Magyar Hang

Összesen 49 embert jelentettek fel a rendőrök a hétfői, Hadházy Ákos, Szél Bernadett és a Momentum által szervezett dudálós tüntetésen - közölte az ATV. Lapunk is beszámolt róla, hogy már harmadik hete szervezik meg a politikusok a fővárosi Clark Ádám térre a rendhagyó autós demonstrációt, így tiltakozva a kormány intézkedései ellen.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy amint a Deák téren megjelentek az ultrák, azoknak egyes csoportjai belekötöttek a rendőrökbe. A szurkolókat mások mellett a jelen lévő Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgó nyugtatta, a rend pedig akkor állt helyre, amikor megérkezett a Dohány utcából a rendőri erősítés.

„Budapest nem tűri a rasszista uszítást, sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szottyos gyűlöletnek. Semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra. Nem a békés véleménynyílvánítást kell büntetni a hatóságnak, hanem megakadályozni, hogy nácik dúlják fel a város rendjét” – írta csütörtök késő este Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán a tüntetés kapcsán.