Csak a tanárok kétharmada kért tesztelést Szekszárdon

Csak a tanárok kétharmada kért tesztelést Szekszárdon

A koronavírus-teszteket végző, védőruhát viselő egyetemi hallgatók érkeznek a Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskolába 2020. november 24-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tanárok első tesztelése után 14 osztály került karanténba Szekszárdon, pedig nem minden pedagógus járult hozzá a mintavételhez. A város járványkórháza elárulta, hány beteget ápolnak, és közülük mennyien szorulnak lélegeztetésre.

– A tankerület által fenntartott szekszárdi intézményeknél (4 általános iskola és 2 gimnázium) 267 fő pedagógust érint az önkéntes teszt lehetősége, ebből eddig 186 fő igényelte a mintavételt – tette közzé közösségi oldalán a múlt héten Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere. Ez azt jelenti, hogy alig több mint a tanárok kétharmada (69 százaléka) járult hozzá, hogy mintát vegyenek tőle, a többiek nem. Információink szerint az első, múlt hétfői mintavételezés során több tanár tesztje is pozitív lett, és a hétfői újabb tesztelés után ismét kerültek pedagógusok és osztályok karanténba.

Ács Rezső a pedagógusok első, november 23-i tesztelésének eredményeit hétfő délután ismertette közösségi oldalán: eszerint a tesztelések után 14 osztály került karanténba, és 10 fő alatt van a pozitív mintát adó pedagógusok száma. Az eddig tesztelt bölcsődei ellátásban dolgozók közül 35 főnek negatív lett a tesztje, és csupán 1 dolgozó megbetegedéséről van információjuk. Az óvodai ellátásban dolgozó 229 munkatárs közül a polgármester szerint kevesebb mint tíznek lett pozitív a tesztje.

Ács Rezső egyébként úgy nyilatkozott, azt látják, hogy Tolna megyében, illetve Szekszárdon csökkenő tendenciát mutat a megbetegedések száma. – Biztos vagyok benne, hogy a kötelező maszkviseléssel valamennyien javítjuk a statisztikát a megyeszékhelyen. Ezúton is köszönöm a szekszárdiak nagyon-nagy többsége által tanúsított fegyelmezett, jogkövető magatartást, amellyel hozzájárulnak a védekezés sikerességéhez – tette hozzá.

Hogy a csökkenő tendenciát a fideszes polgármester pontosan miből szűrte le, azt nem tudjuk. Bár tény, hogy hétfő reggel „csak” 115 új fertőzöttet regisztráltak, de előtte négy napon keresztül folyamatosan emelkedett az új betegek száma, vasárnap például 231 új fertőzöttet találtak, ami a második legnagyobb napi új betegszámot jelentette novemberben Tolna megyében. Szekszárdon egyébként a város valamennyi közterületén kötelezővé tette a polgármester a maszkviselést (kivéve a parkokban és a zöldterületeken), ami nagy felzúdulást váltott ki, sokan ugyanis indokolatlannak találták, hogy a családi házas övezetekben, vagy a város szélén is maszkot kelljen viselni, ahol alig van forgalom.

A városban egyébként járványkórház működik, szeptembertől a Tolna Megyei Balassa János Kórház látja el Tolna, Somogy, Baranya és Fejér megyék Covid-pozitív, kórházi ellátást igénylő eseteit.

A városi önkormányzat hetilapja, a Szekszárdi Vasárnap közölt eddig egyedüliként adatokat a kórházban kezelt betegekről. Legutóbb november 11-én kaptak választ adatigénylésükre a kórháztól. Akkor 81 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg feküdt a szekszárdi kórházban, akik közül 10 beteget ápoltak az intenzív osztályon. Az intézmény teljes Covid-kapacitásának 40 százaléka volt foglalt. A koronavírus-fertőzéssel ápolt betegek közül 6 személy légzéstámogatásra, 4 beteg pedig gépi lélegeztetésre szorult. Arra a kérdésére a lap nem kapott választ, hogy eddig hány beteg halt meg a szekszárdi kórházban koronavírus miatt.

Más kórházakból 50 munkatársat vezényeltek át,  6 orvost  és 44 szakdolgozót (ez szintén november 11-i adat). A szekszárdi kórház 1551 dolgozójából 75 munkatárs lett igazoltan koronavírus-fertőzött, megbetegedésük a kórház tájékoztatása szerint nem volt súlyos. A kontaktkutatások adatai alapján Covid-pozitív dolgozók többsége nem a kórházban kapta el a fertőzést  – írta az intézmény.