Csak az atlétikai vb kampányára hárommilliárdot költhet a Németh Balázs vezette cég

Csak az atlétikai vb kampányára hárommilliárdot költhet a Németh Balázs vezette cég

Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező cég, a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója beszédet mond a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság fenntarthatósági programját ismertető sajtótájékoztatón a XX. kerületi Újtelepi-parkerdőben 2023. május 8-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Fotó: Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig ocsúdtunk fel a budapesti atlétikai vb kabalaállata, a stadionnak örvendező rackajuh látványából, újabb sokkoló részlet derült ki sporteseménnyel kapcsolatban. A Magyar Hang átnézte a világbajnokságot rendező állami cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. szerződéseit, és hatalmas összegű kampánykifizetéseket talált. Az ide kattintva is elérhető szerződéslista alapján az egykori köztévés bemondó, Németh Balázs vezette cég több milliárd forint értékben költhet az atlétikai rendezvény népszerűsítésére, pr-jára, a munkákat pedig szinte minden esetben Balásy Gyula érdekeltségében álló médiacégek kapták meg.

A szerződéslista szerint a „Koplex (sic!) kommunikációs szerződés 1. ütem” című megállapodás keretében 2,1 milliárd forintot, a „Sportágnépszerűsítési feladatok” fantázianevet viselő keretszerződés esetében pedig 1,14 milliárd forintot fizet a Zrt. a mindkét feladatot elnyerő Lounge Event Kft. és Visual Europe Zrt. számára, melyek közvetett módon a NER kedvenc médiavállalkozójához tartoznak.

A 3,24 milliárdos szerződésekbe ráadásul nem fért bele a rendezvény logójának és arculatának tervezése, esetleg egy rövidfilm elkészítése. A logó és arculat alkotása további nettó 16,1 millió forintba, a kisfilmé 17,5 millió forintba került, és ezekkel a munkákkal is két Balásy-céget, a New Land Mediát és a Lounge Design-t bízták meg. Sőt, a Lounge Event Kft., Visual Europe Zrt. És Nemzeti Kommunikációs Hivatal vállalta a rendezvénytervezés nevű feladatot is potom 68 millió forintért. 

A kommunikációs szerződés első ütemének említése felveti, hogy létezhet egy (hasonlóan borsos összegű) második ütem is, ennek nyomát azonban nem találtuk a cég oldalán. Ahogy az sem egyértelmű, hogy a „rövidfilm” definíció az atlétikai vb hivatalos, Facebook-on is reklámozó bemutatófilmjére, vagy a Youhuu nevű juhról szóló rajzfilmre vonatkozik. Kérdéseinkkel a rendezvényszervező céghez fordultunk – ha válaszolnak, frissítjük cikkünket. Emlékezetes: a költségeket firtató kérdésekre a vezérigazgató korábban úgy válaszolt, hogy majd a vb után számolnak el a kiadásokkal.

Németh Balázsék ugyanakkor nem csak a kommunikációra költöttek rengeteget. Ahogy arról a Telex is beszámolt, 230 millió forintot fizettek a Magyar Atlétikai Szövetségnek versenybírói feladatok ellátása címen. Ezzel csak az a probléma, hogy Németh Balázs előtt Deutsch Tamás fideszes politikus öccse, a Magyar Atlétikai Szövetségben (MASZ) a lap forrásai szerint informálisan is irányítói feladatokat ellátó Deutsch Péter volt a vb-t szervező nonprofit cég vezérigazgatója, és a távozása előtti utolsó napon kötötte meg a MASZ-ra nézve igencsak kedvező szerződést, közbeszerzés nélkül kiválasztva a bírók képzőjét.

A Budapest 2023 Nonprofit Kft. ráadásul tavaly áprilisban 664 millió forinttal támogatta az MTK Lantos edzőpályájának felújítását úgy, hogy az MTK elnöke Deutsch Tamás, vagyis a cég korábbi vezérigazgatójának bátyja. Mindkét esettel kapcsolatban megkérdeztük a rendezvényszervező céget, szerettük volna megtudni, hogy felülbírálják, esetleg fel is bontják-e szerződéseket.

Az eddig felsorolt összegek azonban eltörpülnek az atlétikai stadion építési költségeihez képest, mely a tavaly decemberben megjelent kormányhatározattal elérte a 246 milliárd forintot