Csak év végére várható némi csökkenés a magas építőanyagárakban

Csak év végére várható némi csökkenés a magas építőanyagárakban

Újépítésű és még építés alatt álló ingatlanok Budapesten (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Három lábra támaszkodva lehet a mostani tarthatatlan helyzeten segíteni. Egyrészt a hazai építőanyag-gyártók termelését akár újabb műszakok beindításával növelni kellene. Másrészt az itthon gyártott és mostanáig külföldön értékesített építőanyagokat hazai piacon kellene értékesíteni. Végül pedig a profi kereskedők vállalkozásainak új beszerzési forrásokat kellene keresni, elsősorban keleten – nyilatkozta a Magyar Hangnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke az építőanyagok árrobbanásának lehetséges megoldásait, illetve a tervezett kormányzati intézkedéseket elemezve.

A szakember arról is beszélt, arra kérték a kormányt, vizsgálják meg, milyen kormányzati intézkedésekkel lehetne a fent felsoroltak megvalósulását. – Konkrét javaslatot is tettünk. Miután az unióban szabad az áruk áramlása, azt nem lehet adminisztratív eszközökkel korlátozni. Lehet viszont regisztrálni az építőanyagok mozgását, és ha az uniónak nincs kifogása ellene, akkor állami elővásárlási jogot lehet alapítani. Az unión kívüli országokba irányuló szállítmányok esetén javasoltuk, hogy a kritikus termékek esetében kössék engedélyhez a termék exportálását. Ennek során azonban figyelni kell arra, hogy a vállalat érdekei ne sérüljenek, ezért akár a kritikus termékek felvásárlásáról is lehet szó – tette hozzá.

Koji László a legnagyobb problémának azt látja, hogy a hazai építőanyag-felhasználás 48 százaléka külföldről érkezik, ami hatalmas kitettséget jelent, különösen akkor, amikor a világpiacon háború dúl. Hosszú távon ezt a kitettséget csökkenteni kellene, ez azonban rövid távon nem lehetséges, így most azonnali intézkedésekre van szükség.

A miniszterelnöknek arra a bejelentésére, hogy extraprofit adót vetnek ki az ágazat azon vállalkozásaira, amelyek kiugróan magas haszonkulccsal dolgoznak, az elnök elmondta, a magyar építésgazdaságban valóban vannak olyan cégek, amelyek 35-40 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, miközben mások kénytelenek megelégedni 5-6 százalékos profitrátával. Ilyen aránytalanságokkal Németországban vagy Ausztriában nem találkozni. 

Kérdésünkre Koji László elmondta, kivitelezőkkel folytatott beszélgetéseikből azt a következtetést lehet levonni, hogy egyes termékek esetében még nincs vége a drágulásnak. Az is biztosra vehető, hogy sem az építőanyagok ára, sem a kivitelezési költségek nem esnek vissza az év elején tapasztalt szintre. Az építőanyagok nagy többségében mérsékelt árcsökkenésre lehet számítani az év vége felé, de a most következő időszakban erről még szó sincs.