Csepreghy Nándor: Lenne ötletem, kit lőjünk fel az űrbe

Csepreghy Nándor: Lenne ötletem, kit lőjünk fel az űrbe

Csepreghy Nándor (Fotó: Lázár János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lennének ötletei Csepreghy Nándornak, kit lőjenek fel az űrbe – az államtitkár ezt válaszolta a DK-s parlamenti képviselő, Vadai Ágnes kérdésére, miszerint hamarabb lehet-e magyar űrhajós, mint működő Planetárium. Az ellenzéki politikus decemberben küldött írásbeli kérdést Orbán Viktorhoz, felemlegetve, hogy 2017-ben fogadott utoljára látogatókat a Planetárium, azóta nem történt igazán semmi az épülettel.

A kérdésre Orbán Viktor helyett Lázár János megbízásából az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Csepreghy Nándor válaszolt. A politikus megköszönte, hogy Vadai megosztotta vele az RTL.hu erről szóló cikkét, majd bevallotta, hogy korábban nem olvasta ezt a hírt.

A cikkben többek között az szerepel: „A fővárosi felmérés szerint a Planetárium »egykori modern épülete« »rossz, leromlott« állapotban van, megújítása külön projekt kellene legyen. Bardóczi Sándor, a Tájépítészeti Osztály vezetője, Budapest főtájépítésze a főváros Planetáriummal kapcsolatos terveiről érdeklődésünkre elmondta, a rekonstrukció kiemelt helyen szerepel a stratégiai projektek között, de a felújítás nem a főváros kompetenciája.”

„Kérdésére reagálva, azzal kapcsolatban nem tudok tájékoztatást adni, hogy mikor lesz újabb magyar az űrben, de lenne pár ötletem, hogy kit lőjünk fel” – válaszolta Csepreghy Nándor, ám konkrét neveket nem említett.

A témával kapcsolatban egyébként a űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferencz Orsolya decemberben beszélt arról: a honvédség légi ereje teszteli a nyolc legalkalmasabb űrhajós-jelöltet, és rövid időn belül négy főt választanak ki közülük.