Cser-Palkovics: Hosszabb távú ügyekről nincs érdemi párbeszéd a kormánnyal

Cser-Palkovics: Hosszabb távú ügyekről nincs érdemi párbeszéd a kormánnyal

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Lehet ugyan, amit egy-két ellenzéki polgármester joggal sérelmezhet, de hitelesebb lenne, ha a pozitívumokról is beszélnének. Ezt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere mondta a Népszavának adott interjúban, hozzátéve, hogy sosem kaptak annyi lehetőséget a megyei jogú városok, mint az elmúlt tíz évben. Erre példa szerinte az adósságkonszolidáció, az uniós források elosztása, a Modern Városok Program, illetve az iparűzési adóbevételek alakulása. Ő inkább erre koncentrálna – fűzte hozzá.

Azért mégis akad olyasmi, amivel ő is elégedetlen. A jelenlegi önkormányzati finanszírozásnak szerinte több problémás eleme van, amikről érdemes lenne beszélni. „Például számos esetben – közterületek, temetők rendben tartására, a hivatal fenntartására – nem kapjuk meg a megfelelő mértékű feladatfinanszírozást, ezért helyi adóbevételekből kell kiegészítenünk, ami alapvetően az iparűzési adó. Ezért mondom, hogy enélkül ma az önkormányzati finanszírozás elképzelhetetlen” – tette hozzá. Szeretné, ha pártpolitikától függetlenül érdemi egyeztetés folyna a mindenkori polgármesterek és a kormány közt, ne csak a napi ügyekről, de hosszú távú kérdésekben is. Ma ez viszont teljesen hiányzik szerinte.

Azzal viszont nem ért egyet Cser-Palkovics, hogy a kormány vonná el a forrásokat. A járványhelyzetben, úgy látja, mindenkinek bele kell harapnia a saját ujjaiba is. Mindenesetre a megyei jogú városok január végéig küldik el a kormánynak, milyen kompenzációt kérnek az iparűzési adó részleges eltörlése miatt.

A polgármesterrel nemrég lapunk is készített interjút. Itt többek közt elmondta, a szociális dolgozókat szerinte szükséges lenne morális és egzisztenciális értelemben is jobban megbecsülni, pluszjuttatást adni nekik, mert fantasztikus munkát végeznek óriási felelősséggel, és még jó pár nehéz hónap van előttük.