Csúnyán át lettem verve – Herczeg Zoltán kitálalt a börtönben töltött idejéről

 Csúnyán át lettem verve – Herczeg Zoltán kitálalt a börtönben töltött idejéről

Herczeg Zoltán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Herczeg Zoltánt október 21-én tartóztatták le egy másik férfivel együtt kábítószer-kereskedelem vádjával, az 50 éves divattervezőt fél év után engedték ki az előzetes börtönbüntetésből. Házi őrizetben, nyomkövetővel a lábán adott hosszú interjút az RTL stábjának. A Fókusz Dr. Keviczki Istvánnal, Herczeg Zoltán egyik ügyvédjével is beszélgetett, ő a letartóztatás után egy hónappal kapcsolódott be a büntetőügybe. Jelenleg még mindig a nyomozati szakasznál tartanak, vagyis még nem emeltek vádat a divattervező ellen.

– Kezdjük az elején: nem vagyok kábítószerkereskedő, nem vagyok bűnöző, nem voltam és soha nem is leszek. De nem véletlen, hogy egyszer van nálam egy ilyen csomag, és akkor jön az igazoltatás – fogalmazott a divattervező az első kérdés kapcsán, hogy mesélje el, mi történt október 21-én. Mint elmesélte, azon a napon civil ruhás rendőrök igazoltatták, és már akkor sejtette, hogy ez nem egy közúti igazoltatás. 100 gramm fű volt nála, és bár nem tudja bizonyítani, alátámasztani, szerinte ez egy megkonstruált ügy: nem gondolja, hogy véletlen, hogy pont akkor, pont őt kapták el. 

Többek között arról is beszélt, hogy gyanúja szerint ha nem politizált volna, akkor 72 órán belül kint lett volna. Véleménye szerint behúzták a csőbe, mert politizált. – Nem tudom, hogy fogalmazzak de van egy ilyen érzésem, hogy ha nem politizálok vagy nem lépek a hatalom tyúkszemére, akkor velem ez a dolog nem történik. Attól függetlenül füvezni bűncselekmény, hibáztam – ismerte el divattervező.

Keviczki István, Herczeg Zoltán egyik ügyvédje is megszólalt a műsorban: „Én azt gondolom, hogy ez nem egy olyan bonyolult ügy, Zoltán elismerte azt, amit el kellett, annál többet nem, nyilván a nyomozóhatóság többet sejtett az ügy mögött, mint ami lett belőle” – fogalmazott az ügyvéd. Az ügyvéd hozzátette, az elfogás napján házkutatást is tartottak Herczeg lakásán, ahol találtak nála „kis mennyiségű” kábítószert. „Felkutatták az egész lakást, és ehhez képest nem találtak semmi más olyasmit, ami a klasszikus értelemben vett kereskedelemre utalna” – mondta, például sem precíziós mérleget, sem nejlon tasakokat nem találtak.

„Nem lehet véletlen, hogy az egész média, az egész ország arról ír fél éven keresztül, hogy 16 gramm gyanús por van, és sehol nincs leírva, hogy ez a fémdobozzal együtt 16 gramm, és fém doboz nélkül az 1 gramm és annak a hatóanyagtartalma + 0,0000… gyakorlatilag porcukrot találtak nálam fémdobozban” – osztotta meg Herczeg, majd arról is beszélt, hogy a börtönben látott valódi drogkereskedőket, akiknél a mennyiség úgy kezdődik, hogy 200 kilogramm, meg 1 tonna. Úgy látja, ha nem lett volna ennyire a figyelem középpontjában, akkor nem lett volna ekkora ügy belőle.

A divattervező arról is beszélt, most értékeli, hogy milyen jó a szabadság, hiszen oda megy és azt csinál amit akar. Az ügy kipattanása megkonstruált volt Herczeg szerint, mivel ő soha nem rejtette véka alá véleményét, az elmúlt 6 évben a különböző társadalmi ügyekbe mindig beleállt. A tavaly október 21-e óta eltelt fél év alatt volt ideje gondolkodni azon, hogy mit rontott el, ezt az időszakot egyfajta elvonulásként fogta fel. Kitért arra is, hogy eleinte gyors szabadulásban reménykedett, majd amikor kiderült, hogy nem szabadul egykönnyen, akkor leginkább a szülei és a barátnője miatt aggódott, hogy ők hogyan dolgozzák ezt fel.

Arról, hogy a börtönben kikkel volt összezárva, milyen volt velük a kapcsolata, és hogyan próbált túlélni a bezártság alatt, ITT olvashat részletesebben. 

A divattervezőt – mint arról lapunk elsőként beszámolt – tavaly október 21-én tartóztatták le drogkereskedés vádjával, mintegy száz gramm marihuánát és kokaingyanús port találtak a rendőrök. A divattervező a kábítószer-fogyasztást elismerte, de a droggal való kereskedést tagadta. Herczeg Zoltánt végül – mint azt a Gulyáságyú Média megírta – április 20-áról 21-ére virradólag engedték ki a börtönből, jelenleg házi őrizetben van. A nyomkövetős bűnügyi felügyeletet egyelőre augusztus 20-áig rendelték el. 

Czutor Zoltán zenész a Magyar Hang Kompország műsorában beszélt barátjáról, Herczeg Zoltánról, szerinte is koncepciózusan léptek fel ellene. A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: