Csúnyán mellélőtt a kormánypárti alakulat

Csúnyán mellélőtt a kormánypárti alakulat

Marabu karikatúrája

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet kaptunk 2023. február 24-én, pénteken, 12 óra 53 perckor a magát Transzparens Újságírásért Alapítvány néven nevező szervezettől. A kormánypárti alakulat leginkább arról lehet ismert a szélesebb nyilvánosság előtt, hogy „zsurnaliszta” vitaesteket szervez, melyeken propagandistákat ültet össze újságírókkal, egy szintre, egy kategóriába helyezve őket, s ezzel összemosva a szerepeket. 

Ez az a szervezet továbbá, amely nemrégiben megállapította, hogy a kormányinfón fölénybe kerültek a kormánykritikus újságírók. Elemzéseik komolyságát mutatja, hogy „A legfontosabb magyar sajtóorgánumok: a Magyar Nemzet” című 2022. december 13-i írásukban így fogalmaznak: „2018 tavaszán, az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után úgy tűnt, hogy Simicska Lajos feladta a kormánnyal szembeni politikai harcát és megválik a médiában lévő érdekeltségeitől. Ez első körben Magyar Nemzetet is érintette, amelynél az akkor főszerkesztő, György Zsombor bejelentette, hogy 2018. április 11-én fog megjelenni az akkori szerkesztőség által készített utolsó lapszám.” Valójában a lap főszerkesztője Schlecht Csaba volt, így a bejelentést is ő tette

Ha kíváncsiak lennénk, Transzparensék miből fedezik munkásságukat, hivatalos oldalukon meg is találjuk az éves beszámolók linket, ezalatt pedig egyetlen, nulla lényegi információt tartalmazó 2019-es jelentésükkel

Következzék most pedig a transzparencia jegyében aláírás nélkül érkezett levelük. Változtatás nélkül közöljük, miként válaszunkat is: 

Tisztelt György Zsombor főszerkesztő úr és Lukács Csaba lapigazgató úr!

A Magyar Hang támogatási felületén ugyan az szerepel, hogy az Önök szerkesztősége kizárólag lapterjesztésből, előfizetési díjakból és olvasói felajánlásokból működik, azonban több nyilvános dokumentum is azt bizonyítja, hogy évek óta az Open Society Foundations egyik projektjén keresztül is bevételhez jutnak.
A beszámolók szerint 2020-ban és 2021-ben is több mint 4 millió forintot kapott arra az Átlátszó.hu nevű oknyomozó portál a Nyílt Társadalom Alapítványtól, hogy az általuk írt cikkek megjelenjenek havi 1 alkalommal a Magyar Hang mellékleteként.
Kérdéseink ezzel kapcsolatban a következők:
– Az Átlátszó és a Magyar Hang együttműködési projektjének köszönhetően összesen mekkora bevételhez jutottak a Nyílt Társadalom Alapítványtól?
– A 2022-es évben is fennállt ez a fajta fizetett együttműködés a két orgánum között?
– Az idei évre is kötöttek-e ilyen fizetett együttműködést az Átlátszóval?
– Továbbá az is érdekelne minket, hogy ennek fényében hogyan értékelik azt a fentebb idézett állítást, miszerint az Önök lapjának függetlenségét az garantálja, hogy kizárólag lapterjesztésből, előfizetési díjakból és olvasói felajánlásokból működik a Magyar Hang?
Hétfő reggel 9 óráig várjuk a megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel,
Transzparens Újságírásért Alapítvány

A válasz 2023. 02. 24. 13:38:

Tisztelt Érdeklődő!

Megköszönnénk, ha egy valós személy írná alá a kérdéseiket, mert különben azt hisszük, hogy egy chatbot küldte nekünk a megkeresést.
A Magyar Hang hetilap nem pályázott és így nem is kapott pénzt a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Velük semmilyen szerződéses viszonyunk nincs.
A melléklet lehetőségét több működő orgánumnak felajánlottuk. Volt, aki rendszeresen él ezzel a lehetőséggel (például az Átlátszó), más alkalomszerűen (Média1, Direkt 36). A ma megjelent lapszámunkban is van egy Jelen melléklet, ezt szolidaritásból ajánlottuk fel a kollégáknak.
Hetilapunk nem vizsgálja – és nem is vizsgálhatja –, hogy a nyomdaköltséghez való hozzájárulást (ha van ilyen, mert például a Jelen esetében eltekintettünk ettől) az érintett orgánumok hogyan teremtik elő – mint ahogyan az előfizetőinket/vásárlóinkat sem kérdezzük meg arról, honnan volt pénzük a lap előfizetésére/megvásárlására
Az Átlátszó tavaly szeptemberig nettó 90 ezer forint hozzájárulást fizetett alkalmanként, tehát havonta (mivel havi egy mellékletük jelenik meg nálunk). Ezért a melléklet lapba való behúzása mellett minden alkalommal adtunk nekik még ezer példányt is a négy oldalas mellékletből, amit ők a saját csatornáikon terjesztenek.
A nyomdai árrobbanás, a forint gyengélkedése és szállítási költségek drasztikus megemelkedése miatt ez az összeg 2022 szeptemberétől nettó 150 ezer forintra emelkedett.
Mivel a valós költségek ennél lényegesen magasabbak, ha esetleg az önök alapítványa is tervezne egy mellékletet a Magyar Hangban, kérem, hogy ennek az összegnek a sokszorosával számoljanak.
A kérdésük tárgya egyébként egy bizalmas piaci információ, de nekünk nincs takargatnivalónk. Viszont örömmel olvasnánk egy Önök által készített feltáró anyagot arról, hogy a KESMA különböző kiadványai hány milliárd forint kormányzati támogatásban (tehát közpénzben) részesültek az elmúlt években különféle hirdetések, TCR-ek vagy szponzorációk formájában. Ha minket is megkérdeznek erről, rövid lesz a válaszunk: mi 0 forint közpénzt kaptunk a kormánytól.
Tisztelettel,
Lukács Csaba lapigazgató
U.I: lassan egy éve kérésükre több órát rászántam az életemből az Önök munkatársaival való találkozásra, egy állítólagos interjú-készítés ürügyén. Ebből azóta sem lett semmi. Nagy tisztelettel arra kérem Önöket, hogy többet ne zargassanak.

Az Átlátszó lapigazgatója, Gerner Péter Dévényi István Facebook-bejegyzéséhez fűzött hozzászólásában közölte: A nagyérdemű, valamint a Transzparens Újságírásért Alapítvány megnyugtatására: a havi 90-150 ezer forintban egy fillér Soros pénz nem volt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.