Debreceni fideszes vezetés: A Momentum erőszakos képviselői távozzanak a közéletből!

Debreceni fideszes vezetés: A Momentum erőszakos képviselői távozzanak a közéletből!

Momentumosok tiltakoznak a debreceni polgármesteri hivatal előtt (Forrás: Momentum/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Momentum képviselői erőszakos cselekedetükkel alkalmatlanná és méltatlanná váltak Debrecen polgárainak képviseletére! Felszólítjuk a Momentumot, hogy erőszakos képviselői kérjenek bocsánatot a debreceni polgároktól és távozzanak a közéletből! – így reagált a város kormánypárti vezetése a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményükben arra, hogy szerdán az ellenzéki párt bejelentette: petíciót indítanak azért, hogy népszavazás lehessen az akkumulátorgyárak kapcsán. Az ügy előzménye, hogy  Momentum képviselői hétfőn elfoglalták a polgármesteri hivatal Simonffy utcai irodája előtti lépcsőt, ezzel lehetetlenné téve az épületbe való bejutást. Az akcióval azt szerették volna elérni, hogy Papp László írja alá azt a nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy népszavazást ír ki a városba tervezett „méreggyárakról”. 

A helyi Fidesz-frakció közleménye szerint a Momentum „igazi politikai szélkakas módjára viselkedik”, majd kifejtették mire gondolnak ez alatt az ellenzéki párt helyi képviselői kapcsán. – Mándi László 2022-ben még Facebook-posztban aggódott az akkumulátorszektorhoz tartozó kínai Semcorp beruházás – általa vélelmezett – leállítása miatt, a beruházás fontosságát támogatva. Most, amikor a Momentum finanszírozói úgy kérik, akkor pedig teátrálisan elterül a polgármesteri hivatal bejáratánál, jelezve, hogy a városban zajló ipari beruházásokat meg kíván akadályozni. Teszi ezt úgy pártársával Szabó Bencével, hogy önkormányzati képviselőként felesküdtek a Debreceniek szolgálatára, most mégis a polgárok ügyintézését, a polgármesteri hivatal működését akadályozzák erőszakos módon fellépve a város polgáraival és a hivatal munkatársaival szemben! – írták.

Szerintünk a Momentum szerdai „hatásvadász sajtótájékoztatójával” valótlan képet fest a debreceni ipari beruházásokról. – Egyetlen ipari üzem sem lesz Debrecenben környezetszennyező. Mind a városvezetés, mind pedig a hatóságok biztosítani tudják, hogy az idetelepült üzemek a vonatkozó szabályok betartása mellett működjenek és semmilyen hátrányt ne jelentsenek az itt élők számára. A kormányzati és városi támogatással létrejövő monitoring rendszer, a hatóságok szigorú kontrollja biztosítani tudja ennek a megvalósulását – állították.

A kormánypárti frakció szerint Momentum ugyan népszavazást követel az ügyben, de a 2022 novemberében a Helyi Választási Iroda által jóváhagyott, az akkumulátor gyártást érintő népszavazási kérdésben a Momentum egyetlen egy darab aláírást sem gyűjtött, bár erre minden lehetősége meg lett volna! – állították hozzátéve, „ akkor még biztos nem érkeztek meg a kampányhoz szükséges $$mikroadományok$$”.

Szabó Bence momentumos képviselő azt nyilatkozta szerdán a Magyar Hangnak, hogy transzparensekkel felszerelkezve folytatják a Városháza előtti demonstrációt, de az intézmény hétfőihez hasonló blokádját a továbbiakban nem tervezik. Utóbbi miatt a debreceni vezetés egyébként feljelentést tett. 

 

Címkék: Momentum, Debrecen