Tiltakozás az akkugyárak ellen: népszavazásért indít petíciót Debrecenben a Momentum

Tiltakozás az akkugyárak ellen: népszavazásért indít petíciót Debrecenben a Momentum

Tiltakozás a debreceni önkormányzat előtt (Fotó: Szabó Bence / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Petíciót indít Debrecenben a Momentum azért, hogy a helyiek népszavazáson dönthessenek a város határába tervezett akkumulátorgyár építéséről – jelentették be a párt helyi önkormányzati képviselői, Szabó Bence és Mándi László. A Szabó Facebook-oldalán közvetített néhány perces sajtótájékoztatóján elhangzott: a petíció alkalmat ad arra, hogy a debreceniek megvitassák a kérdést és azt várják a város Fidesz-KDNP-s polgármesterétől, Papp Lászlótól, hogy valljon színt. Felidézték azt is, a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette a Debreceni Törvényszék azon korábbi döntését, amelyben visszautasította a kínai CATL óriásvállalat 3000 milliárdos beruházásának leállítását.

A mostani bejelentés előzménye, hogy – mint arról lapunk is hírt adott – a Momentum képviselői hétfőn elfoglalták a polgármesteri hivatal Simonffy utcai irodája előtti lépcsőt, ezzel lehetetlenné téve az épületbe való bejutást. Az akcióval azt szerették volna elérni, hogy Papp László írja alá azt a nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy népszavazást ír ki a városba tervezett „méreggyárakról”.  A debreceni Fidesz-KDNP-frakció a Magyar Hanggal azt közölte, hogy Papp László felajánlott a Momentum képviselője, Mándi Lászó számára egy személyes találkozót, „hiszen az ajtaja bármikor nyitva áll előtte, ahogyan bárki előtt”.

Szabó Bence a szerdai bejelentést követően nyilatkozott lapunknak. Mint kérdésünkre kifejtette, legalább tízezer aláíróra számítanak és a korábbi tapasztalatok szerint ennyi elegendő is lehet arra, hogy a városvezetés engedjen. Ebben az ellenzéki politikus egy korábbi, szintén tízezres támogatást elérő petíció sikere alapján reménykedik. Mint felidézte, 2020-ban egy régóta tervezett, Civaqua nevű vízügyi beruházás megvalósítását sikerült ily módon kikényszeríteni 2024-ig, amelynek eredményeként elkerülhető a Nagyerdő és más területek kiszáradása. Kiemelte, jövőre önkormányzati választások lesznek, ezért egy sokak által támogatott petícióval szembemenni különösen nagy politikai kockázatot rejt magában.

Szabó cinikusnak nevezte Papp László egyeztetésre való invitálását, mivel – mutatott rá – önkormányzati politikusként már többször kezdeményezte a népszavazást az akkugyár ügyében, ám mindannyiszor lesöpörték, szerinte politikai okok miatt. Megjegyezte azt is, hogy Debrecen idei költségvetésében 0 forint szerepel népszavazás megtartására, ami alátámasztja, hogy a városvezetésnek önszántából esze ágában sincs kikérni a polgárok véleményét. Megtudtuk azt is, hogy a Momentum transzparensekkel felszerelkezve folytatja a Városháza előtti demonstrációt, de az intézmény hétfőihez hasonló blokádját a továbbiakban nem tervezik.

A debreceni polgármesteri hivatal egyébként azt, hogy a Momentum elfoglalta az épület bejáratát „példa nélküli jogsértésnek” nevezte, az ügyben feljelentést tett.